tiistai 28. marraskuuta 2017

Kotitekoinen kebab

Nettikirjoittelussa on näkynyt kotikutoisia kebab-annoksia ja pitihän sitä itsekin kokeilla. Grillillä kebab on pikaruokaa, mutta kotona esivalmisteluihin menee paljon aikaa ja astioita. Kebablihaa voi tehdä isomman määrän kerralla ja pakastaa ylimääräisen lastuina tulevaa syöntikertaa varten.

Kebablihan muhiessa uunissa ehtii hyvin tehdä tomaatti- ja jogurttikastikkeen valmiiksi. Minulta jää aina grilliltä ostetusta kebab-annoksesta syömättä vihreä pepperoni ja sen sijaan tein tähän omaan versiooni pikkelöityjä sinapinsiemeniä. Niissä on ihan vallaton poksahteleva rakenne ja hyvä maku. Näiden lisukkeiden ohjeet ovat tässä kirjoituksessa.




Tarpeet kebab-liha:


1,2 kg naudan jauhelihaa (käytin Atrian burger naudan jauhelihaa)
2-3 tl suolaa
reilusti mustapippuria myllystä
1 rkl paprikajauhetta
2 tl sipulijauhetta
2 tl valkosipulijauhetta
1-2 tl chilijauhetta
1 rkl öljyä
lisäksi paksua foliota paistamiseen

Teko-ohje kebab-liha:


Mittaa aineet suureen astiaan ja vaivaa taikinaa useiden minuuttien ajan joko käsin tai koneella (itse käytin vatkaimen taikinakoukkuja). Seoksen on tarkoitus olla sileää ja jämäkkää rakenteeltaan. Ota seoksesta koepala ja kypsennä se esim. mikrossa. Maistele ja lisää mausteita tarvittaessa. Painele ilma pois seoksesta.

Laita uuni lämpiämään 100 asteeseen. Ota foliosta reilu pala ja muotoile kebabliha tukevaksi pötköksi folion päälle. Tasapaksu pötkö on helpoin leikata. Painele muotoilun yhteydessä vielä loputkin ilmat pois seoksesta. Kääri folio tiiviisti kebabpötkön ympärille. Paista pötköä 100 asteessa uunissa neljä tuntia.

Anna kebablihan levätä paistamisen jälkeen ainakin vartti. Vuole lihasta ohuita lastuja. Halutessasi voit paistaa lastut paistinpannulla tai uunissa ennen tarjoilua.


Tarpeet tomaattikastike (Mättömestarin reseptiä mukaillen):


puolikas sipuli
1 yksikyntinen valkosipuli
tilkka öljyä
1 tlk paseerattua tomaattia
mustapippuria myllystä
1 tl paprikajauhetta
puolikas kasvisfondi
0,5 rkl balsamiviinietikkaa
0,5 rkl Sriracha kastiketta
chilijauhetta maun mukaan
ripaus sokeria

Teko-ohje tomaattikastike:


Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipuleita öljyssä. Lisää paseerattu tomaatti ja keitä hiljalleen noin 20 minuuttia. Lisää loput ainekset ja keitä vielä noin kymmenen minuuttia, tarvittaessa pitempäänkin, jos kastike on kovin löysää. Maista ja mausta lisää tarvittaessa. Anna kastikkeen jäähtyä ja surauta se sen jälkeen tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella sileäksi. Kuuma seos purskahtaa helposti ulos tehosekoittimesta.

Tarpeet jogurttikastike: 


2 dl maustamatonta jogurttia
0,5-1 yksikyntistä valkosipulia
ripaus suolaa

Teko-ohje jogurttikastike:


Puserra valkosipuli maustamattoman jogurtin sekaan. Lisää ripaus suolaa, sekoita ja laita kastike tekeytymään jääkaappiin.

Tarpeet pikkelöidyt sinapinsiemenet (Soppa 365 ohjeella):


1 dl sinapinsiemeniä
1 dl valkoviinietikkaa
1 rkl hunajaa
ripaus kurkumaa
ripaus suolaa
ripaus valkopippuria
2 rkl vettä

Teko-ohje pikkelöidyt sinapinsiemenet:


Mittaa kattilaan sinapinsiemenet, etikka, hunaja, kurkuma, suola ja valkopippuri. Anna seistä huoneenlämmössä tunnin ajan.

Lisää tilkka vettä kattilaan ja kuumenna seos kiehuvaksi. Keitä keskilämmöllä 10 minuuttia välillä sekoittaen.

Siirrä seos puhtaaseen tölkkiin ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Siirrä jäähtynyt purkki jääkaappiin.




sunnuntai 29. lokakuuta 2017

Chimichurrissa kypsennetty flank steak (sous vide)

Reilu pari vuotta sitten tutusta lihakaupasta piti erikseen tilata flank steak eli naudan kuvetta. Kertoivat, että siitä tehdään yleensä jauhelihaa. Nyt flank steakia saa joskus tavallisesta ruokakaupasta, eikä lihakauppiaskaan enää suuremmin silmiään pyörittele sitä tilatessa.

Flank steak on parhaimmillaan mediumina ja siksipä se sopii mainiosti sous vide kypsennykseen, jossa ruokaa kypsennetään pitemmän aikaa matalassa lämmössä vesihauteessa. Siinä lihan lämpötilan voi säätää tarkasti.



Tarpeet:


1 flank steak eli naudan kuvetta (noin 700 g)
suolaa
mustapippuria
paistamiseen voita ja kuumuutta kestävää öljyä (käytän avokadoöljyä) tai Oivariinia

Chimichurri:


1 ruukullinen korianteria
1 ruukullinen lehtipersiljaa
3 valkosipulinkynttä
1 punainen chili (tai maun mukaan)
1 kevätsipuli varsineen
1 dl hyvää öljyä
o,5-1 limen mehu
suolaa

lisäksi tarvitset sous vide laitteen ja tyhjiöpakkaamiseen tarkoitetut välineet

Teko-ohje:


Aloita puhdistamalla liha kalvoista ja pyyhi ylimääräiset nesteet talouspaperiin. Taputtele lihan pintaan suolaa ja jauhettua mustapippuria. Laita sous vide laite lämpenemään 55 asteeseen.

Tee chimicurri hienontamalla yritit, sipulit ja chili mahdollisimman pieneksi. Lisää seokseen öljy, limenmehu ja suola. Sekoita.

Hiero lihan pintaan chimichurria. Osan chimichurrista voi säästää tarjoiluun.

Tyhjiöpakkaa liha ja kypsennä vesihauteessa 55 asteessa 1,5 tuntia.

Poista kypsä flank steak pussista ja pyyhkäise pinta puhtaaksi. Kuumenna paistinpannu kuumaksi, lisää siihen rasvaseos ja paista flank steakiin nopeasti kauniin ruskea paistopinta molemmille puolille. Anna lihan levätä muutama minuutti ja leikkaa siitä poikkisyin siivuja tarjolle. Lusikoi yli jäänyt chimichurri lihan päälle tai tarjoa kastike erillisessä astiassa.



torstai 19. lokakuuta 2017

Pellillinen omenapiirakkaa

Omenasadon kohokohta oli tänä syksynä, kun saimme mökkipuutarhasta ensimmäisen itsekasvatetun omenan syötäväksi. Satoa tuli vain kaksi omenaa, joista toinen vielä putosi puusta ennen aikojaan! Syötäväksi saatu omena oli hyvänmakuinen, vaikka se ei ihan ehtinyt kypsyä. Joudumme vielä odottamaan parempaa satoa muutaman vuoden, mutta äidin puutarhasta saimme piirakka- ja mehuomenat tänäkin vuonna.

Tämän rahkapiirakan ohje on peräisin Valiolta, mutta tuplasin täytteen ja näin piiras on entistä mehevämpi. Piirakka sopii myös pakastamiseen!



Tarpeet pohja:


150 g voita sulatettuna
3 dl sokeria
1 dl ruokakermaa
1 dl maitoa
2 munaa
6 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Tarpeet täyte:


750 g omenaa
n. 2 rkl sokeria
1 tl kanelia
2 prk (yht. 500 g) maitorahkaa
2 dl ruokakermaa
2 munaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria




Teko-ohje:


Esikäsittele ensin omenat: Pese omenat ja poista niistä siemenkodat. Viipaloi omenat ohuiksi siivuiksi.

Sekoita voisula, sokeri, kerma, maito ja munat. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään ja siivilöi jauhoseos taikinaan. Sekoita nopeasti tasaiseksi.

Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Lisää omenaviipaleet pohjan päälle. Ripottele pinnalle sokeria ja kanelia.

Sekoita rahkaan kerma, munat ja sokerit. Levitä seos omenaviipaleiden päälle.

Paista uunin keskiosassa 200 asteessa n. 35 min tai kunnes piirakka on kypsä

lauantai 30. syyskuuta 2017

Torvisienilihapullat

Mökillä on ollut muutamia yksittäisiä torvisieniä polun varressa joka syksy, mutta tänä vuonna torvet ovat ryöpsähtäneet kasvamaan oikein kunnolla. Mökin vieressä mättäät olivat täynnä metsän mustaa kultaa.

Saalista tuli sen verran paljon, että olin jo pulassa sen käsittelyn kanssa: Mökkikeittiössä ei ollut astioita, mihin kaikki sienet olisivat mahtuneet väljästi, eikä leivinuunin päällinen riittänyt koko sadon kuivaamiseen. Kotiin päästyä sain osan sienistä kuivuriin ja loput kuivasin huoneenlämmössä.

Löysin Kotilieden sieni-lihapullareseptin, mutta se oli alun pitäen tuoreille sienille. Muokkasin ohjetta muutenkin ja lopputuloksena oli herkulliset, syksyn sienisadolta maistuvat lihapullat. Onneksi lihakaupasta löytyi hyvää  rasvaisempaa naudan jauhelihaa. Se oli juuri passelia näihin pulliin.


Tarpeet:


25 g kuivattuja mustia torvisieniä
400 g naudan jauhelihaa
0,5 dl korppujauhoja
1 dl sienten liotuslientä
1 kananmuna
1 dl (n. 50 g) parmesaanijuustoraastetta
1 tl suolaa
1 tl kuivattua rakuunaa
2-3 rkl hienonnettua basilikaa
mustapippuria myllystä
 


Teko-ohje:


Liota torvisieniä vedessä, kunnes ne turpoavat ja ovat pehmeitä. Säästä liotusliemi.

Pilko sieniä tarvittaessa pienemmiksi. Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen.

Sekoita jauhelihan joukkoon korppujauhot, sienten liotuslientä, kananmuna, parmesaaniraaste ja sienet. Lisää suola ja mausteet seokseen. Ota taikinasta pieni koe-erä ja kypsennä se joko mikrossa tai paistinpannulla. Maistele ja lisää mausteita tarvittaessa.

Pyörittele seoksesta kostutetuin käsin lihapullia. Paista lihapullat uunissa 225 asteessa noin 20 minuuttia.

Pullat menossa paistoon

sunnuntai 3. syyskuuta 2017

Härkäpapusalaatti #suurikeittokirjahaaste

Ostin eilen Espoon Marketanpuiston puutarhapäiviltä tuoreita härkäpapuja. Omat pavut eivät lähteneet mökillä kasvamaan ja satoa niistä ei tänä vuonna tullut. Saaripuutarhan anti jää muutenkin vaatimattomaksi: Kylmää ja sadetta on ollut liikaa. Yrttispiraalissa lehtipersilja nautti tästä kesästä ja sain sitä talteen pakkaseen. Palmu- ja lehtikaalit ovat vielä keskenkasvuisia, mutta jonkin verran olen saanut niitä kuivurin kautta säilöön.

Härkäpapusalaatin ohje löytyi Vähällä vaivalla salaatteja - kesän makuja koko vuoden kirjasta vuodelta 2008. Ihan vähäisimmällä vaivalla tämä salaatti ei valmistu, koska tuoreiden papujen kuoriminen vaatii näpräilyä.  Monesti reseptiä lukiessani pystyn kuvittelemaan lopputuloksen maut, mutta nyt oli epävarmaa, miten resepti käytännössä toimisi. Kananmuna ja feta sopivat kuitenkin mainiosti yhteen härkäpapujen kanssa ja tillitupsut toivat salaattiin ihanan kesäisen raikkauden. Olen muokannut ohjetta jonkin verran makuuni sopivaksi.

#suurikeittokirjahaaste Tämä on Soppasirkus ruokablogin ensimmäinen osallistuminen suureen keittokirjahaasteeseen, jonka löysin Campasimpukka blogista ja idean syntylähde on Minnalta Ku ite tekee blogista. Tavoitteena on kokata jokaisesta omistamastaan keittokirjasta ainakin yksi ohje. Soppasirkuksessa mennään harvoin reseptien mukaan ja suuri keittokirjahaastekin vedetään läpi löysin rantein. Minulla on paljon keittokirjoja, joista moni on ostettu vain luettavaksi, ei kokattavaksi. Saa nähdä, mihin kaikkialle tämä retki viekään!




Tarpeet neljälle:


1,3 kg tuoreita härkäpapuja (palkoineen)
150 g fetajuustoa
tuoretta sipulinvartta/kevätsipulia ohuiksi renkaiksi silputtuina
2 rkl tuoretta tillisilppua
2 kovaksi keitettyä munaa neljään osaan lohkottuna

Salaatinkastike:


2-3 rkl ekstra neitsytoliiviöljyä tai muuta hyvää öljyä
1 rkl sitruunamehua
puolikkaan sitruunan raastettu kuori
0,5 valkosipulinkynttä murskattuna
ripaus sokeria
pippuria

Teko-ohje:


Valmista salaatinkastike sekoittamalla ainekset keskenään. Anna tekeytyä muiden valmistelujen ajan.

Keitä kananmunat, silppua tilli ja pilko sipulinvarret ohuiksi renkaiksi odottamaan salaatin kokoamista.

Poista härkäpavuista palot ja keitä papuja suolatussa vedessä, kunnes ne ovat kypsiä (noin 5 minuuttia). Valuta keitetyt pavut ja kun ne ovat vähän jäähtyneet, poista uloin kuori papujen päältä.

Kaada salaatinkastike vielä lämpimien papujen päälle. Murenna fetajuusto papujen päälle, lisää sipuli ja sekoita keskenään. Ripottele tilli päälle ja asettele munalohkot kulhon reunoille. Tarjoile!





perjantai 30. kesäkuuta 2017

Tsatsiki

Kesä kokkailuineen on saatu hyvään vauhtiin, vaikka loma ei ole vielä alkanut. Varsinkin mökillä on grillattu ja laitettu ruokaa nokipannuilla pihalla, etenkin kun kaasuhella tuli tiensä päähän.

Grilliruuan seuraksi sopii hyvin erilaiset tahnat, öljyt ja kastikkeet. Ne antaa makua ja ne voi tehdä valmiiksi etukäteen. Valkosipulilta maistuva tsatsiki sopii kesäruokailuun hyvin ja se käy myös ruuanlaittoruuaksi: Sitä kun pitää valmistuksen aikana maistella taajaan, jotta saa maut kohdalleen.




Tarpeet:


4 dl kreikkalaista/turkkilaista jogurttia
1 kurkku
1 rkl sitruunamehua
2 valkosipulinkynttä
hunajaa
(mustapippuria myllystä)
muutamia mintunlehtiä
suolaa


Teko-ohje:


Raasta kurkku karkealla terällä ja valuta se siivilässä jääkaapissa. Valuta jogurtti esim. kahvinsuodattimessa jääkaapissa. Varaa valutukseen aikaa noin tunti.

Pilko valkosipuli pieneksi ja silppua mintunlehdet valmiiksi. Sekoita kulhossa jogurtti ja kurkku keskenään. Lisää muut ainekset joukkoon välillä maistellen.



tiistai 30. toukokuuta 2017

Savulohi-pestopasta

Kesällä on kiva tehdä ruokaa, joka valmistuu nopeasti ja maistuu raikkaalta. Tämä on vielä helppo tehdä, kun raaka-aineet ovat melkein valmiina kattilaan. Bonuksena tästä ruuasta jää vielä tähteeksi kunnon puska basilikaa. Sen uskaltaa jo tänä kylmänä kesänä istuttaa kohta ulos.





Tarpeet:


300 g täysjyvä penne-pastaa
2 tomaattia
190 g purkki pestoa
150 g fetajuustoa
400 g savulohta
mustapippuria myllystä
tuoretta basilikaa

Teko-ohje:


Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaisesti miedosti suolatussa vedessä. Paloittele pastan kypsyessä tomaatit ja murenna fetajuusto odottamaan.

Valuta kypsä pasta ja ota pari ruokalusikallista keitinvettä talteen. Laita pasta ja tilkka keitinvettä takaisin kattilaan, lisää pesto, tomaatit ja savulohi. Sekoita varovaisesti. Anna lämmetä miedolla lämmöllä pari minuuttia, kunnes lohi on lämmennyt. Lisää fetajuusto, pippuri ja revittyjä basilikanlehtiä lopuksi. Tarjoile.

keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Pääsiäisrahka

Rahka ja iloisen keltainen persikka kuuluvat pääsiäiseen. Siinä missä lampaan ja muiden pääsiäisherkkujen kanssa voi puuhastella pitkäänkin, valmistuu tämä jälkiruoka supernopeasti.

Vaahtoutuvan vaniljakastikkeen ansiosta rakenne on kuohkea. Jos haluat, voit laittaa kaurakeksimurua annosmaljojen pohjalle ja nostaa rahkavaahdon sen päälle. Juhlavilla koristeilla tästä tulee kaunis jälkiruoka pääsiäisaterian päätteeksi.





Tarpeet:


2,5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1 prk maitorahkaa
1 tlk persikoita sokeriliemessä
limenmehua

Koristeeksi:
ananaskirsikoita
rouhittua mantelia
kaurakeksimurua

Teko-ohje:


Valuta persikat ja leikkaa ne pienemmiksi paloiksi. Vaahdota vaniljakastike ja lisää rahka vaahtoon hellästi sekoittaen. Lisää persikanpalat ja tilkka limenmehua.  Koristele ja tarjoile!

perjantai 31. maaliskuuta 2017

Mifu-uunimunakas

Olen muutaman kerran kokkaillut Mifusta ja se taitaa jäädä pysyväksi raaka-aineeksi kotikeittiööni. Lasagnesta tuli hyvää ja tätä munakastakin olen ehtinyt tekemään jo useamman kerran. Olen tehnyt sitä lounaaksi töihin ja iltapalaksi kotiin.  Munakas on helppo ja nopea valmistaa. Tästä riittää useammalle syöjälle!





Tarpeet:


10 kananmunaa
1 dl maitoa
0,5 tl suolaa
1 prk Meksikon pippuri Mifua
noin rasiallinen (250 g) kirsikkatomaatteja
paprikajauhetta
chilijauhetta
basilikaa
mustapippuria

Teko-ohje:


Sekoita munien rakenne rikki, lisää maito ja mausteet munien joukkoon. Ravista avaamatonta Mifu pakkausta, jotta mauste sekoittuu. Kaada ruokarakeet leivinpaperilla vuorattuun suorakaiteen muotoiseen uunivuokaan (noin 25x30cm) ja lisää kananmunaseos. Halkaise kirsikkatomaatit puoliksi ja asettele ne munakasmassan pinnalle. Kypsennä munakasta 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.


lauantai 4. maaliskuuta 2017

80-luvun "risotto" eli jauheliha-riisipata

Meillä ei ole työpaikalla lounasruokalaa ja syön monesti töissä eväitä. Teen kerran viikossa isomman satsin ruokaa pakkaseen ja otan aamulla töihin lähtiessäni jäisen ruokakalikan mukaan. Jäistä ruokaa on helppo kuljettaa, kun se ei vuoda, läiky tai sotke.

Alunperin minulla ei ollut tarkoitus julkaista tätä "risotto"-reseptiä blogissa, mutta kokkailukuvani Instagramissa ja Facebookissa herätti sen verran huomiota, että päätin jakaa ohjeen. 80-luvulla tätä todellakin kutsuttiin risotoksi ja myös Myllyn paras, jonka resepti oli tässä runkona, käyttää risotto nimeä. Aito risotto tehdään kuitenkin osittain puuroutuvasta riisistä ja sen rakenne on täysin toinen. "Risotto" tai jauheliha-riisipata, tässä on kaikki hyvät ja helpot aineet sekaisin.



Tarpeet (4:lle):


2 rkl öljyä
400 g vähärasvaista naudan jauhelihaa
2 sipulia
mustapippuria myllystä
1 tl paprikajauhetta tai maun mukaan enemmän
jauhettua chiliä maun mukaan
n. 2 rkl tomaattipyreetä
2 dl pitkäjyväistä riisiä
5-6 dl lihalientä
1 pussi (200 g) herne-maissi-paprika -sekoitusta

Teko-ohje:


Pilko sipuli. Ruskista jauheliha ja silputtu sipuli öljyssä ja lisää mausteet sekä tomaattipyree. Lisää riisi ja anna niiden hetki kuullottua. Lisää lihaliemi ja anna kypsyä 15-25 minuuttia. Lisää pakastevihannekset. Jatka vielä kypsennystä noin 5 minuuttia, kunnes neste imeytyy riiseihin. Maista ja lisää mausteita tarvittaessa.

maanantai 13. helmikuuta 2017

Perunaletut blinipöytään

Työkaveri vinkkasi tehneensä blinien sijaan perunalettuja Vappu Pimiän reseptikirja II ohjeella ja kertoi, että hyvää oli tullut. Nyt on perunaviikko ja bliniaika, joten tartuin ideaan ja tein viikonloppuna perunalettuja Vapun ohjeella. Perunalettuja voi käyttää varmasti muutenkin, mutta varsinkin, jos blinien voimakas maku tökkii, perunaletut pelastavat. Nämä valmistuvat myös nopeammin kuin blinit!

Työkaveri oli tehnyt letut maidottomina ja gluteenittomina korvaamalla kerman kaurakermalla, voin öljyllä ja vehnäjauhot maissijauhoilla. Ohjeessa maidoton ja gluteeniton versio on suluissa. Tarjosin perunaletut perinteisten blinien lisukkeiden kanssa eli pöydässä oli lohitartaria, mätiä, kylmäsavuporoa sekä suolakurkkuja ja hunajaa.


Tarpeet:


500 g perunoita (käytin jauhoisia)
4 munaa
1 dl kermaa (maidottomaan versioon kaurakermaa)
1 rkl voita (maidottomaan versioon kasviöljyä)
1 tl suolaa
4 rkl vehnäjauhoja (gluteenittomaan versioon maissijauhoja)
paistamiseen voita (maidottomaan versioon kasviöljyä)

Teko-ohje:


Kuori perunat ja keitä ne kypsiksi. Survo perunat ja lisää joukkoon munat, kerma (tai kaurakerma), voi (tai öljy) ja suola. Sekoita joukkoon vielä vehnäjauhot (tai maissijauhot), mutta älä vatkaa enää taikinaa.

Paista taikinasta lettuja voissa (tai öljyssä), älä kuitenkaan liian kovalla lämmöllä, etteivät letut pala.

Tarjoa letut perinteisten blinilisukkeiden kanssa.

sunnuntai 5. helmikuuta 2017

Suolaiset Super Bowl pasteijat

Ensi yönä on amerikkalaisen jalkapallon kauden päätösottelu Super Bowl. Tänä vuonna se pelataan Texasissa Houstonissa ja vastakkain ovat New England Patriots ja Atlanta Falcons. Super Bowl viikonloppuna meillä on tarjolla perinteisesti amerikkalaiseen makuun sopivaa ruokaa ja yleensä jotain sellaista, jota voitaisin syödä pelipaikalla. Tällä kertaa meillä on pieni kotikenttäetu, sillä olemme käyneet Houstonissa ja tehneet pienen rengasmatkan Texasissa.

Viikonlopun pääruoka on texas chili ja sen valmistuminen vei muutaman tunnin aikaa. Tarvittiin siis nopeampi ruuanlaittoruoka ja tein kaupan valmiista voitaikinasta empanada-tyyliset suolaiset, tuliset, pasteijat. Niistä tuli oikein hyviä ja niitä tulee laitettua tarjolle jatkossakin. Täytettä jäi muutama lusikka yli, mutta se oli hyvää sellaisenaan ja tuli syödyksi. Ajattelin, että täytettä voisi tehdä ruuaksi ja tarjoilla riisin kanssa.


Tarpeet:


1 pkt (500g) valmiiksi kaulittuja voitaikinalevyjä

1 sipuli
1 muhkea valkosipulin kynsi tai pari
1 rkl öljyä
250 g jauhelihaa
1 rkl vehnäjauhoja
0,5 tl jeeraa
0,5 tl paprikajauhetta
0,5 tl oreganoa
suolaa ja pippuria
tuoretta chiliä maun mukaan (käytin keskivahvan punaisen chilin)
2 rkl tomaattipyreetä
0,5 dl vettä
voiteluun kananmuna rakenne rikottuna

Teko-ohje:


Aloita täytteen valmistamisella: Kuori ja silppua sipuli pieniksi paloiksi. Pilko valkosipulin kynsi. Poista paprikasta siemenet ja hienonna se pienenpieniksi kuutioiksi. Silppua myös chili pieniksi paloiksi.

Kuumenna öljy paistinpannulla ja kuullota sipuli-paprika-chilisilppua pannulla kunnes se pehmenee. Lisää jauheliha ja anna paistua hetki. Lisää jauhot ja mausteet ja sekoita hyvin. Lisää tomaattipyre ja vesi. Anna hautua kannen alla noin kymmenen minuuttia. Maista ja mausta täytettä tarvittaessa! Ota voitaikinalevyt pakkauksen ohjeen mukaisesti sulamaan pellille. Anna täytteen jäähtyä.

Leikkaa voitaikinalevyt neliöiksi. Kostuta reunat vedellä ja laita täytettä neliön keskelle. Taita kolmioksi ja nipistele reunat yhteen. Itse lisäsin täytettä lusikalla vielä siinä vaiheessa, kun
yksi sivu oli kiinni ja toinen auki. Voitele valmiit pasteijat kananmunalla ja paista 225 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes pasteijat ovat kullanruskeita pinnalta.