maanantai 29. huhtikuuta 2013

Tomaatti-vuohenjuustokeitto

Tein tämän keiton arki-illan ruuaksi ja se on jatkoa täydellisen tomaattikeiton valmistamishaasteeseen. Ihan pikaruokaa tämä ei ole, mutta vaivaton valmistaa kuitenkin. Säilyketomaattien lisäksi käytin pienen rasiallisen kirsikkatomaatteja, enkä usko, että ne olisivat makua huonontaneet. Valkosipulia laitoin reilummalla kädellä ja käytin vielä isoja kynsiä. Määrää sopii tuunata omaan makuun sopivaksi. Vuohenjuustona käytin paksusta tangosta leikattua palaa. Pehmeä vuohenjuusto sulaisi nätimmin keiton sekaan, mutta sauvasekoittimella surauttaessa rakenne tasoittuu. Taas kerran oli hyötyä Tupperwaren mainiosta sekoituskulhosta tai paremminkin sen aukkokannesta, ei roiskunut kuin aluksi!



Tarpeet:


1 iso sipuli
6 valkosipulinkynttä
loraus öljyä
1 prk tomaattimurskaa
1 pkt kirsikkatomaatteja
1 rkl kasvisfondia
1 rkl kuivattua basilikaa
(vettä)
suolaa ja mustapippuria
ripaus sokeria tai hunajaa
100 g vuohenjuustoa
pinnalle kirsikkatomaatteja, vuohenjuustoa, kevätsipulin varsia

Teko-ohje:


Hienonna sipulit ja kuullota ne kattilassa kuumassa rasvassa. Lisää tomaattimurska ja kiehauta. Lisää kirsikkatomaatit sekä kasvisfondi ja basilika kattilaan. Keitä keittoa hiljaisella lämmöllä noin 30 minuuttia välillä sekoittaen. Jos keitto tuntuu liian sakealta, siihen voi lisätä vettä.  Lisää keittämisen loppupuolella ripaus sokeria tai hunajaa pehmentämään makua. Pyöräytä pippuria myllystä. Murusta vuohenjuusto kattilaan ja anna sulaa hetki. Sekoita keitto tasaiseksi sauvasekoittimella. Lisää suolaa tarvittaessa. Koristele keitto sipulinvarsilla, kirsikkatomaateilla ja vuohenjuustolla.

lauantai 27. huhtikuuta 2013

Key Lime Pie eli limettipiiras

Amerikanmatkan parhaita makeita makumuistoja oli Starbucksin lemon loaf (joka inspiroi leipomaan sitruunakakun) ja Key Lime Pie, jota söinkin jälkkäriksi aina, kun siihen tarjoitui mahdollisuus. Limettipiirakkaa tarjottiin myös juustokakkuversiona, mutta minusta torttu oli parempi ja nimenomaan niin, että siinä on creme fraichea päällä. Vaihtoehtona päälliselle olisi kermavaahto tai marenki, mutta ranskankerman happamuus sopii hyvin muuten todella makealle piirakalle. Minusta piirakka on sellaisenaan jo kaunis, eikä se välttämättä tarvitse päällistä lainkaan.

Ohjeen pohjana on Maku-lehden Key Lime Pie ja päällinen on mukailtu amerikkalaisista lähteistä. Amerikkalaiset tekevät muhkeamman version kakusta, jossa pohja nousee korkeammalle ja täytettä on reilusti. Minulle sattui tätä tehdessäni limetiksi melko mehuttomat versiot. Olikin hyvä, että kultani oli kaupassa ennakoinut ja ostanut ylimääräistä. Löytyykö Suomesta aitoja pikkulimettejä eli key limejä?



Tarpeet pohja:


200 g digetivekeksejä
100 g sulatettua voita
2 rkl sokeria (käytin ruokosokeria)

Tarpeet limettitäyte:


3 kpl luomu limettiä
6 kpl keltuaista
400 g kondensoitua makeutettua maitoa säilykepurkista
1 rkl vaniljasokeria

Tarpeet päällinen:


1 prk ranskankermaa
2-3 rkl pölysokeria
1 luomu lime halutessasi

Teko-ohje:


Laita uuni lämpeämään 150 asteeseen. Tee pohja murskaamalla keksit esim. monitoimikoneessa. Lisää voisula ja sokeri. Sekoita tasaiseksi.

Vuoraa irtopohjavuoka (halkaisija 24 cm) leivinpaperilla ja kaada keksiseos vuoan pohjalle. Levitä keksiseosta reunoille ja tasaisesti vuoan pohjaan lusikan avulla. Paista pohjaa 150 asteisessa uunissa 10 minuuttia. Jätä pohja odottamaan täytettä. Säädä uunin lämpö 175 asteeseen.

Valmistele täyte: Pese limet ja raasta niiden kuorta 2 tl. Purista limeistä 1 dl mehua. Erottele munista keltuaiset. Valkuaisista voit tehdä esim. marenkia tai munakkaan. Vatkaa keltuaiset ja tiivistemaito vaahdoksi. Jatka vatkaamista ja valuta joukkoon desilitra limemehua. Lisää kuoriraaste ja vaniljasokeri, sekoita. Kaada täyte pohjan päälle.

Kypsennä limettitorttua uunissa (175 asteessa) noin vartti, kunnes se on hyytynyt. Jäähdytä piiras ja nosta se jääkaappiin odottamaan tarjoilua.

Sekoita pölysokeri ranskankerman joukkoon. Voit tarjoilla makeutetun ranskankerman erikseen tai levittää sen tarjoilua odottavan piirakan päälle. 

torstai 25. huhtikuuta 2013

Pannukakku

Ostimme syksyllä ruokamessuilta Riihipuodin lettu- ja vohvelijauhoseosta, jossa on luomuvehnää ja -ohraa. Meillä ei ole tullut lettuja niin tehtyä ja jauhot olivat menossa jo vanhaksi. Samalla jääkaapissa oli jemmassa kananmunia enemmän kuin riittävästi. Ratkaisu olikin tehdä pannukakku, kun siihen saa upotettua jauhoja, munia ja mustikkahilloa, jota myös on kaapissa melko paljon.

Aluksi näytti siltä, että pannukakku on matelee pelkästään pannua pitkin, eikä kohoa lainkaan, mutta lopulta lätty sai ilmaa alleen ja siitä tuli uunissa oikein muhkea. Jauhoseos oli perinteisiä valkoisia vehnäjauhoja jytympää ja se näkyi myös lopputuloksessa, mutta pelkästään hyvällä tavalla. Tykkään maustaa pannukakun kardemummalla!



Tarpeet:


1 litra maitoa
4 munaa
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
5 dl vehnäjauhoja tai lettu- ja vohvelijauhoja 
50 g voita sulatettuna
kardemummaa maun mukaan, itse laitoin noin puoli teelusikallista ja siitä tuli mieto maku

kermavaahtoa ja hilloa

Teko-ohje:


Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sekoita munien rakenne rikki ja lisää maito sekoitttaen. Sekoita joukkoon suola ja sokeri sekä jauhot ja lopuksi sulatettu voi. Anna taikinan tekeytyä noin puoli tuntia ennen paistamista. Kaada taikina leivinpaperin päälle reunalliselle uunipellille. Kypsennä 200 asteessa noin puoli tuntia. Tarjoile kermavaahdon ja hillon kanssa!


keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Kermainen lohikeitto

Ostin kimppadiilillä Cotonasi ruokakassin edullisesti kotiin toimitettuna. Aikaisemmin olen tyytyväisenä testannut Neljän Ruoka -kassin. Ruokakassin idea on minusta hauska, sapuskat tulevat noin viikoksi syöjien määrästä ja kassin sisällöstä riippuen. Ruokaohjeet tarjoavat mahdollisuuden kokkailla aivot narikkaan -tyylillä, sillä reseptiikka on helppo ja yksinkertainen.

Valitsin ruokakassista ensimmäiseksi toteutettavaksi kermaisen lohikeiton, koska kalakeitto on ikiaikojen lempiruokaani. Ruokakassin raaka-aineet olivat hyvälaatuisia. Suosin aina kotimaisia tuottajia ja tällä kertaa ainekset olivat pakattu hedelmäpusseihin, eikä alkuperää ollut pussin kyljessä. Kala oli pakastettuja lohikuutioita ja ymmärrän, että tässä konseptissa tuore kala olisi vaikea toimittaa. Kaupasta en ostaisi pakastettua lohta, mutta hyvin se tässäkin menetteli. Ensi kerralla korvaan pakastelohen tuoreella ja lisään vielä palasen lämminsavulohta mausteeksi.



Tarpeet:


300 g porkkanaa
500 g peruna
1 sipuli
nokare voita tai öljyä
1 l vettä
2 kalaliemikuutiota (riittää litraan nestettä)
1 prk kuohukermaa
1 pkt pakastettuja lohikuutioita (Findus)
pari oksaa tuoretta tilliä
suolaa ja kokonaisia mustapippureita

Teko-ohje:


Pese, kuori ja pilko kaikki vihannekset, tee sipulista pienempää silppua. Sulata voi kattilassa ja lisää porkkanapalaset ja sipulisilppu ja kuullota hetki, mutta älä  ruskista. Lisää kattilaan noin litra vettä ja kaksi kalaliemikuutiota sekä muutama kokonainen mustapippuri. Lisää perunapalaset ja keitä ainekset lähes kypsäksi. Lisää sitten purkillinen kermaa, lohikuutiot suoraan pakkasesta ja hakattu tilli. Anna hautua kypsäksi noin 10 minuuttia pienellä lämmöllä. Tarkista suola ja ripottele keiton pinnalle vielä silputtua tilliä.

tiistai 23. huhtikuuta 2013

Terveisiä Teksasista - osa 4. Houston Space Center

Houston oli Texasin rengasmatkamme eteläisin piste ja tämän matkasarjan viimeinen osa. Meillä oli tavoitteena nähdä siellä "Houston Houston we have a problem"-avaruuskeskus ja PGA Tourin Shell Houston Open golfkisa. Lopulta flunssan vuoksi jälkimmäiseen tapahtumaan osallistui vai matkaseurueemme toinen osapuoli.

Minulle visiitti avaruuskeskuksessa oli toinen ja edelleenkin se tuntui käymisen arvoiselta. Olemme nähneet osia Space Centerin näyttelystä Tukholman tekniikan museossa ja Göteborgin Universeumissa, mutta nyt näimme sen koko komeudessaan.



Meillä oli koko päivä aikaa Space Centerissä ja ehdimme katsoa kaikki tarjolla olleet kohteet. Lasten Angry Birds Space maailmaa ihailimme ja kiittelimme Rovion menestystä. Astronauttien työtä ja kuulentoja esitellään monelta kantilta. Amerikkalaiset ovat syystäkin ylpeitä avaruushistoriastaan, mutta myös epäonnistumiset kerrottiin (esim Challengerin onnettomuus).  Tältä vierailukerralta jäi erityisesti mieleen, että yhteistytä muiden maiden kanssa korostettiin.

Reilun tunnin jonotuksen jälkeen lähdimme opastetulle kierrokselle Johnson Space Centerin puolelle, joka on Nasan virkamiesten työpaikka. Turistit pääsevät sinne vain opastettujen retkien mukana. Matkan varrelle jäi useita Nasan toimistorakennuksia, teknisiä tiloja ja muita työtiloja, joissa ei ulkoapäin katsottuna ollut muuta ihmeteltävää kuin tylsä arkkitehtuuri. Nauhalta tuleva opastus oli kuitenkin mielenkiintoinen ja matkan varrella ei ehtinyt pitkästyä. Tram tourin ohjelmaan kuuluva Mission Control Center jäi  näkemättä (taas) sisältä päin: turisteja ei päästetä sinne vierailulle, jos samaan aikaan on jokin Houstonin panosta vaativa operaatio käynnissä.

Opastetulla kierroksen kohokohta oli jalkautumin Saturn V raketin luokse ja astronauttien harjoituskeskukseen. Siinä missä astronautit joutuvat toimimaan avaruudessa ahtaissa tiloissa, on Saturn V raketti ihmisen mittakaavassa valtavan kokoinen. Kyljellään köllöttäneen raketin pituus on yli 100 metriä. Meille annettiin vartti aikaa tutustua rakettiin ja näyttelyyn, jossa kerrottiin Apollo-ohjelmista ja avaruudesta ylipäänsä. Aikaa olisi voinut olla enemmänkin!

Harjoituskeskuksessa oli esillä mm. avaruusaseman moduleita, joilla astronauttien työskentelyoloja avaruudessa harjoitellaan ja testataan. Näytillä oli myös avaruusautoja, joista villein malli muistutti kahdeksalla "jalallaan" hämähäkkiä.



Avaruuskeskuksen perusnäyttelyssä on esillä astronauttien vaatetusta ja avaruudessa tarvittavia työkaluja ja tarvikkeita. Tekniikkaa on paljon esillä ja näyttely on todella havainnollinen, ei tarvitse olla raketti-insinööri ymmärtääkseen, mitä näkee. Keskuksessa on esillä mm. malli Skylab avaruusasemasta ja aito avaruuskapseli. Kuukiveäkin päästiin kokeilemaan omin sormin ja valokuvat otettiin avaruuskypärät päässä. Kävimme myös kuuntelemassa kaksi luentoa, joista toinen käsitteli astronauttien arkea avaruusasemalla ja toinen "Mission to Marsia". Tiukasta asiapitoisuudesta huolimatta luennot olivat myös viihdyttäviä. Marsista ei ole kuulemma vielä löytynyt pieniä vihreitä miehiä.

Kaksi asiaa jäi vielä  Space Centeristä kokematta: Mission Control Center ja nestemäisellä typellä jäädytetty jätski. Molemmat olivat suljettu tälläkin vierailulla, mutta täältä tullaan taas uudelleen.



maanantai 22. huhtikuuta 2013

Kaupunkilaistunut maalaissalaatti

Teki mieli ruokaisaa maalaissalaattia, sitä jossa on siivu sitä ja toinen tätä, pekonia, papuja ja kananmunia. Nyt oli vain niin, että jääkaapissa oli jo melkein kaikkea muuta (Hulluilta päiviltä hankittua herkkua) ja salaatti oli kyhättävä pitkälti niillä eväillä, mitä oli. Tälle salaatille kävi vähän niin kuin minulle, siitä tuli kaupunkiversio.

Olen syönyt uppomunia monesti, mutta nyt tein niitä ensimmäisen kerran itse. Melko jänskää touhua, mutta ensimmäisen vähän liian kylmään veteen kiepautetun  uppomunan jälkeen homma alkoi toimia. Uppomunien ohjeen nappasin Hesarista. Kannattaa kokeilla, mutta ihan hyvin tähän voi laittaa perinteisesti keitettyjä munia.



Tarpeet:


1 pkt salaattimixiä
1/3 basilikaruukusta
1 rasia kirsikkatomaatteja
1 pkt minimozzarellaa
muutama retiisi
muutamia siivuja salamia ja chorizoa
3 kananmunaa joko uppomunana tai perinteisesti keitettynä
(1 dl väkiviinaetikkaa, jos teet uppomunia)
parmesan lastuja
sitruunamehua
öljyä

Teko-ohje:


Keitä ensin munat tai tee uppomunat esim. Helsingin sanomien ohjeen mukaan. Asettele salaatinlehdet ja basilikanlehdet kuohkeaksi keoksi salaattikulhon pohjalle. Puolita kirsikkatomaatit ja viipaloi retiisit ohuiksi siivuiksi. Lisää tomaatinpuolikkaat, mozzarellat ja retiisit kerroksittain kulhoon ja pirskottele päälle sitruunamehua ja öljyä. Taittele salamiviipaleet tötteröiksi ja asettele ne salaatin pinnalle. Lisää kananmunat ja vuole lopuksi parmesanista lastuja.

sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Voileipäkakku rieskasta

Halusin tehdä pienelle porukalle vierastarjottavaksi voileipäkakkua. Päädyin tekemään voileipäkakun Lapin rieskasta (ruis). Rieskakakun plussana on se, ettei sen tarvitse vetäytyä kauaa: minusta kakku on parhaimmillaan tekopäivänä syötynä. Rippeet jäivät kuitenkin seuraavaan päivään ja olihan se maukasta vielä silloinkin. Täytteestä tuli herkullinen ja sitä voisi laittaa vaikka eväsleipien väliin vappupiknikille.



Tarpeet:


2 pkt Lapin rieskaa eli neljä rieskaa
1 pkt valmiiksi grillattuja broilerin sisäfileitä
1 pkt pekonia
1-1,5 dl raastettua parmesania
9 kuivattua aprikoosia
1 prk kevytranskankermaa
1,5 tl curryä
noin 1 dl kermaa, maitoa tai vettä
Koristeeksi kirsikkatomaatteja, parmesanlastuja, persiljaa tms.

Teko-ohje:


Paista pekonit rapeiksi paistinpannulla. Jäähdytä talouspaperin päällä. Pilko broilerinfileet pieniksi palasiksi. Silppua aprikoosit pieneksi silpuksi saksilla ja saksi samoin myös pekoni. Raasta parmesan juusto. Sekoita ranskankerma ja curry kulhossa. Lisää muut ainekset ja löysytä seosta nesteellä. Seoksen pitäisi olla niin löysää, että se on helppo lusikoida rieskalevyjen väliin, mutta se ei kuitenkaan saisi valua.

Voit koota kakun suoraan tarjoilualustan päälle: laita pohjimmaiseksi rieskalevy ja sen päälle kolmasosa täytteestä. Jatka kunnes neljäs rieskalevy on pinon päällimmäisenä. Koristele pinta kirsikkatomaateilla, yrteillä ja parmesanista vuolluilla lastuilla.

perjantai 19. huhtikuuta 2013

Kanelibanaanit

Karibialaisen broilerin ja salaatin jälkkäriksi tein Prinsessakeittiöstä saadun Lemmennälkään kirjan inspiroimalla ohjeella Kanelibanaaneja. Ohje oli helppotekoinen ja lopputulos herkullinen. Aluperäisessä ohjeessa pyydettiin paahtamaan 50 g mantelilastuja, mutta käytännössä niitä tarvittiin kuitenkin todella paljon vähemmän. Loppuosan käytin täytekakun koristeluun. Lisäsin ohjeeseen myös limen kuoren, jotta maku voimistuisi. Kastiketta tuli ohjeella melko paljon, sitä voisi keittää ehkä hieman kokoon ennen tarjoilua. Liemi oli kuitenkin maukasta, joten juoksevanakaan se ei mennyt hukkaan.

Tarpeet:


1 luomu lime
1 appelsiini
2 rkl mantelilastuja
2 banaania
2 rkl sokeria
2 rkl voita
5 cl sherryä
ripaus kanelia


Teko-ohje:


Raasta/suikaloi limen kuorta. Purista limen ja appelsiinin mehu. Paahda mantelilastut kevyesti. Kuori banaanit ja katkaise ne keskeltä kahtia ja halkaise pituussuunnassa. Sulata sokeri teflonpannussa vaaleaksi karamelliksi koko ajan sekoittaen ja lisää voi. Paista banaaneja seoksessa molemmilta puolilta noin 1-2 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä. Nosta banaanit pannulta ja lisää karamelliseokseen sherry. Kiehauta. Lisää pannuun kaneli ja ja sitrusmehu. Kiehauta kastike uudelleen.

Asettele banaanit tarjoiluastiaan, kaada kastike päälle ja ripottele pinnalle vielä
paahdetut mantelilastut sekä raastettua/suikaloitua limen kuorta.

keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Mango-tomaatti-sipulisalaatti

Jatketaan edelleen karibialaisella linjalla Prinsessakeittiöstä saadun Classic Caribbean kirjan innoittamalla ohjeella. Tästä annoksesta ei ehkä ihan heti tule mieleen salaatti, vaan enemmänkin mangoa ja vihanneksia vadilla. No niin tai näin, tämä oli mainio alkupala karibialaisen broileriannoksen eteen.

Laitan melko usien jotain hedelmää salaatin sekaan, mutta tämä yhdistelmä oli laatuaan ensimmäinen kerta. Yleensä jätän hedelmäisistä salaateista tomaatin pois, mutta kirjassa kerrottiin, että mango ja tomaatti sopivat yhteen. Näinkin pienessä salaatissa paljon makuja ja aluksi tuntui, että niitä on ehkä vähän liikaa. Salaatti meni kuitenkin kuin kuumille kiville ja kaipasimme sitä jopa lisää, joten tämä kokeilu julistettiin voittoisaksi.

Alkuperäisessä ohjeessa pyydettiin käyttämään kahta tomaattia tai yhtä pihvitomaattia. Minulla sattui olemaan muutama kirsikkatomaatti ja käytin niitä enemmänkin annoksen koristeena. Syöjiäkin oli nyt vain kaksi, joten annoskokoa piti pienentää. Jokainen laittakoon mieluiset määrät raaka-aineita vadille!  Salaattikastike oli hyvää, luultavasti valkosipulin ja chilin ansiosta.



Tarpeet kahteen annokseen:


1 syöntikypsä mango
1 tomaatti tai vastaava määrä kirsikkatomaatteja
1 salottisipuli
5 cm pätkä kurkkua
loraus avokadoöljyä tai muuta hyvää öljyä
1 rkl sitruunamehua
1 valkosipulinkynsi murskattuna
0,5 tl chilikastiketta
hunajaa
suolaa ja pippuria myllystä maun mukaan
kevätsipulin varsi

Teko-ohje:


Kuori mango ja leikkaa hedelmäliha siemenen ympäriltä suupaloiksi. Leikkaa kurkku ja sipuli ohuiksi siivuiksi ja puolita tomaatit. Asettele raaka-aineet tarjoiluvadille. Sekoita öljy, sitruunamehu, chilikastike, suola ja pippuri hyvin keskenään. Lisää hunajaa maun mukaan ja sekoita se kastikkeen joukkoon. Kaada kastike salaattiainesten päälle ja leikkaa saksilla kevätsipulin vartta koko komeuden kruunuksi. Tarjoile!

tiistai 16. huhtikuuta 2013

Timjamilla ja limellä maustettua broileria karibialaiseen tapaan

Prinsessakeittiö jakoi tarpeettomaksi jääneitä keittokirjoja postikulujen hinnalla eteenpäin. Sain onnekseni kaksi kirjaa "Classic Caribbean" ja "Lemmennälkään" ja viikonloppuna pääsin toteuttamaan reseptit molemmista kirjoista. Kiitos Prinsessakeittiölle kirjalahjasta!

Kävin pari vuotta sitten karibialaisen ruuan kokkailukurssilla ja ruoka sopii makunystyröilleni paremmin kuin hyvin. Lime, korianteri ja valkosipuli, nam! No, kirjan ohje tai ei, aina poikkean kurssista: Reseptissä ohjeistettiin marinoimaan broilereita yön yli tai ainakin pari tuntia. Minulla oli aikaa sen verran, kun uunin lämpeäminen kesti, joten maustoin broilerin ronskimmalla kädellä. Alkuperäisessä ohjeessa broilerista oli käytetty reisipalaa, mutta kaupassa oli vain fileitä. Valitsin paksut fileet, joihin viilsin veitsellä taskun. Tarjoilin broilerin mangosalaatin ja hedelmäisen curryriisin kanssa. Mangosalaatin ohjeen nappasin samasta kirjasta kuin tämän broileriohjeen ja lisään sen blogiini myöhemmin.


Tarpeet:


1 pkt broilerin paksuja rintafileitä noin 700 g
1 rkl timjamia
muutamia kevätsipulin varsia
6 valkosipulin kynttä
2 limeä (joista toinen tarvitaan tarjoiluun)
50 g voita
suolaa ja pippuria myllystä
tuoretta korianteria

Teko-ohje:


Kuumenna uuni 175 asteeseen. Silppua sipulinvarret saksilla pieneksi palaseksi ja hienonna valkosipuli. Sekoita sipulinvarret, suola ja pippuri pienessä kulhossa. Viillä broilerinfileisiin "tasku", johon täyte tulee. Asettele broilerit voideltuun uunivuokaan ja täytä fileet sipuliseoksella.

Sulata voi. Lisää sulaneeseen voihin timjami, valkosipuli ja yhden limen mehu. Valuta nestettä fileiden taskuihin sipuliseoksen joukkoon ja fileiden päälle. Peitä uunivuoka foliolla. Kypsennä broilereita noin tunti kunnes fileet ovat läpikypsiä. Silppua korianteria broilerin pinnalle. Tarjoile lisäksi limelohkoja.


maanantai 15. huhtikuuta 2013

Täytekakku

Synttärikakku, minulle! Syntymäpäivään on aina kuulunut täytekakku ja niin kauan kuin minä muistan, se on leivottu samalla Äidin vanhan keittokirjan "hieno sokerikakku täytekekkuja varten" ohjeella. Keittokirjan nimeä en tiedä, sillä vuosikymmenien varrella siitä on tippuneet sekä kannet että kansia lähimmät sivut pois.

Tällä kertaa tein täytteen mustikkahillosta, sitä on vielä jääkaapissa viime kesän mökkireissujen muistona. Yhtä lailla olisin voinut käyttää muutakin marja- tai omenahilloa. Hillon makeuden vuoksi en sokeroi kermavaahtoa tai kostutuslientä erikseen. Yleensä kostutan kakun rasvattomalla maidolla, mutta nyt hoidin kostutuksen laktoosittomasti omenamehulla. Yleensä teen täytteen tarjoilua edeltävänä iltana ja koristelun tarjoilupäivän aamuna.

Minulla oli tarkoitus laittaa tuoreita pensasmustikoita kakun pinnalle, mutta ne olivat kaikkea muuta paitsi tuoreita kaupassa. Teinkin valmiiksi viipaloiduista säilykepersikoista ja tuoreesta mangosta sekä viinirypäleistä hätävarapäällisen. Persikat oli viipaloitu aika paksuksi, nätimpi lopputulos olisi tullut viipaloimalla itse persikanpuolikkaat ohuemmiksi siivuiksi. Hedelmien päälle tein hyytelösokerista kiilteen. Minulta loppui aika vähän kesken ja en pystynyt pursottamaan kermavaahtoa sivuille. Heittelin laidoille hyytelösokerin perään eilisestä jälkiruuasta tähteeksi jääneet paahdetut mantelit. Siinä hommassa olisi kannattanut olla nopeampi tai apulainen auttamassa.



Tarpeet pohja:


4 munaa
2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
0,5 tl leivinjauhetta

Tarpeet täyte:


3-4 dl hilloa
2 dl kuohukermaa (laktoositonta)
2-3 dl mehua tai maitoa kostutukseen

Tarpeet koristelu:


1 prk säilykepersikoita viipaleina
noin puolikas syöntikypsästä mangosta viipaleina
muutamia viinirypäleitä puolitettuina
2 dl kuohukermaa (laktoositonta)/ 50 g paahdettuja mantelilastuja

Tarpeet kiille:


1,5 dl vettä
0,75 dl hyytelösokeria


Teko-ohje:


Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen ja voitele sekä korppujauhota kakkuvuoka valmiiksi. Vatkaa munanvalkuaiset vaahdoksi (niin kovaksi vaahdoksi, että voit kääntää astian ylösalaisin ja vaahto pysyy vuoassa). Lisää munankeltuaiset ja sokeri vuorotellen valkuaisvaahtoon koko ajan vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne siivilän kautta taikinaan varovaisesti sekoittaen. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan. Paista kakkua noin 25 minuuttia 200 asteessa.

Jäähdytä kakku. Jaa kakkupohja kolmeen osaan ja asettele alimmainen osa tarjoiluastian päälle.Vatkaa kerma vaahdoksi ja makeuta se tarvittaessa vaniljasokerilla. Kostuta pohjaosa ja levitä hillo pohjalevyn päälle. Lisää hillon päälle kermavaahto ja keskimmäinen kakkulevy. Kostuta, hillota  ja kermavaahdota keskimmäinen levy. Lisää päälle ylin kakkulevy ja kostuta se.

Laita persikka- ja mangoviipaleet sekä viinirypäleenpuolikkaat asetelmaksi kakun päälle. Tee kiille hyytelösokeripakkauksen ohjeen mukaan (kiehauta vesi ja lisää hyytelösokeri koko ajan sekoittaen. Sekoita, kunnes kiille kirkastuu). Lisää kiille kakun pinnalle pienellä kauhalla tai isolla lusikalla. Taputtele reunoille paahdettuja mantelilastuja tai kermavaahtoa pursottimella tai lastalla.



lauantai 13. huhtikuuta 2013

Terveisiä Teksasista, osa 3 San Antonio Sea World

Teimme Yhdysvaltojen lomamatkallamme neljän päivän rengasmatkan Dallasista San Antonion kautta Houstoniin. Välimatkat olivat melko pitkiä, mutta onnistuimme välttämään pahat ruuhkat ja matka sujui joutuisasti. Ruuhkien vuoksi matka-aikaan voi tulla useita lisätunteja.

San Antoniossa määränpäämme oli Sea World, jonne halusimme tutustua jo pelkästään oman akvaarioharrastuksemme vuoksi. Ennen merimaailmaa pysähdyimme San Marcosin outletissä. Se ajansäästö mikä voitettiin ruuhkattomassa ajomatkassa, otettiin sitten takaisin outletissä kiertelemällä. Minulla oli tarkoituskin uudistaa vaatekaappia ja juuri nämä outletit olivat siihen tarkoitukseen sopivia paikkoja.



Sea Worldissä ei ollut vielä alkanut kesäsesonki ja kävijämäärä oli maltillinen. Aloitimme vierailun merimaailmassa vähän porttien aukeamisen jälkeen ja lopetimme sen hieman ennen porttien sulkeutumista. Kaikki palvelut eivät olleet vielä auki hiljaisemman sesongin vuoksi, mutta enemmänkin se tarkoitti sitä, että myyntikojuja oli vähemmän. Vesisuksishow olisi ollut vasta toukokuusta alkaen ja se meiltä jäi näkemättä.

Sea Worldissä oli muutamia huvipuistolaitteita ja Sesame Street alue pikkulapsille. Meille aikuisille (sopivat toki myös lapsille) tarjolla oli useampia show-esityksiä, joissa päätähtinä olivat valaat, delfiinit ja muut Sea Worldin eläimet. Juuri nämä showt olivat niitä, joiden takia Sea Worldiin kannatti mennä ja kallis, noin viidenkymmenen taalan, lippu maksaa. Kala- ja koralliakvaariot eivät olleet täällä mitenkään ihmeellisiä: melko tavallisia kaloja ja paljon muovikoralleja.



Amerikkalaiseen tapaan esitykset oli laadittu perusteellisesti ja viihdyttävästi. Vastaavaa en ole nähnyt missään muualla. Siinä missä Särkänniemen delfiinit ovat taidokkaita temppuilijoita, amerikkalaiset delfiinit osaavat vähemmän, mutta esityksen kokonaisuus valoineen, äänineen ja muine elementteineen on ihan omaa luokkaansa. Merileijonaesityksessä yksistään lavasteet ja alkulämmittelijänä toiminut stand-up koomikko olivat erittäin vakuuttavia. Näimme esityksissä mm.maitovalaita, delfiinejä, miekkavalaita ja delfiinejä.

Mieleenpainuvin show oli palkintojakin voittanut Azul, jossa näyttämölle marssitettiin delfiineiden ja valaiden lisäksi yksi koomikko, akrobaatteja, lintuja, taitouimareita ja uimahyppääjiä. Yksistään papukaijaparven lento katsomossa oli kaunista katsottavaa, kun siipien alapuoli loisti värikkäänä.

perjantai 12. huhtikuuta 2013

Sitruunakakku

Yhdysvaltain lomalla piipahdimme shoppailupäivän hulinassa Starbucksissa kahvilla. Ostin viipaleen Starbucks "iced lemon pound cakea". Se maistui aivan mahtavalta ja minun piti saada viipale vielä lentokentällä kahvin kanssa. Googlettelin netistä sopivaa ohjetta, jolla voisin matkia kahvilan herkkua ja löysinkin monenlaisia reseptejä. Ohitin kaikki, missä käytetään jotain esanssia tai valmiita kakkupakkauksia. Ohje on muokattu useammasta reseptistä yhdistellen ja kuorrutuksen ansiosta tällä ohjeella pääsee riittävän lähelle alkuperäistä, voimakasta, sitruunan makua.

Maku parani leipomista seuraavina päivinä. Pakkohan sitä oli maistella heti, mutta kannattaa malttaa ja odottaa jäähtymistä kunnolla. Haalea sitruunakakku ei ole hyvää! Sitruunassa ei tämän kakun osalta kannata säästellä. Joissain ohjeissa lisättiin vielä sitruunan hedelmälihaakin kakun sekaan tai käytettiin kaupan tiivistettä. 




Tarpeet kakku:


150 g voita
2 dl sokeria
2 munaa
3 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 prk ranskankermaa
2 luomu sitruunaa

Tarpeet kuorrutus:


1 luomu sitruuna
2,5 dl tomusokeria

 

Teko-ohje kakku:


Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen ja voitele pitkulainen leipä-/kakkuvuoka. Raasta sitruunan kuoret valmiiksi. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen, vatkaa välillä kuohkeaksi. Lisää jauho-leivinjauheseos, ranskankerma, sitruunankuoriraaste ja sitruunoiden mehu. Sekoita puuhaarukalla.

Kaada taikinaseos vuokaan. Paista uunin alaosassa 175 asteessa noin tunti tai kunnes kakku on kypsä. Peitä tarvittaessa leivinpaperilla paiston loppupuolella. Anna jäähtyä hetki ja kumoa kakku tarjoiluvadille. Jäähdytä kakku ennen kuorrutteen lisäämistä.

Teko-ohje kuorrutus:


Raasta sitruunan kuori valmiiksi. Mittaa tomusokeri kulhoon, lisää siihen sitruunankuoriraaste ja lisää vähitellen sitruunamehua koko ajan sekoittaen. Seoksen tulisi olla juoksevaa, muttei kovin ohutta. Kaada ensin noin puolet kuorrutteesta kakun päälle ja anna jähmettyä. Lisää sen jälkeen loput kuorrutteesta kakun pinnalle. 

torstai 11. huhtikuuta 2013

Maksakastike

Kommenteista päätellen tätä ei tarvitsisi enää toiste kultani ruokalautaselle tarjota. Myös työpaikan lounasruokalassa maksapäiviä joko odotetaan tai kaihdetaan. Tykkään maksasta ja erityisesti Äiti-kullan tekemä maksakastike on mieleeni. Minusta tämä omakin tekeleeni onnistui oikein hyvin ja siitä tuli edullinen sekä maukas ateria. Broilerinmaksa on miedomman makuista ja pehmeämpää rakenteeltaan kuin naudanmaksa. Tarkoitus oli tehdä koko ateria naudanmaksasta, mutta onnistuin saamaan sitä vain viimeisen pienen paketin.

Lisäksi tarjosin porkkanalla ryyditettyä perunamuussia ja sokerissa pyöräytettyjä kohmeisia pakastepuolukoita.




Tarpeet:


500 g maksaa (käytin pakastettua broilerinmaksaa ja viipaloitua naudanmaksaa)
1 iso porkkana
1 sipuli
2 rkl vehnäjauhoja
1-2 dl vettä
mustapippuria, valkopippuria
1 dl kermaa
suolaa
voita paistamiseen

Teko-ohje:


Poista maksasta kalvo ja kuivaa pinta talouspaperiin. Pilko porkkana ja sipuli pieneksi palaseksi. Leikkaa maksa suupalan kokoisiksi palasiksi.

Ruskista pannulla voissa sipuli ja lisää heti perään  porkkanapalaset kypsymään. Lisää maksapalat pannulle ja paista niin, että ne saavat ruskean paistopinnan. Pyöräytä pippurit myllystä. Ripottele pannulle vehnäjauho ja kääntele se ainesten joukkoon huolella. Lisää pannulle aluksi noin desi vettä ja sekoita. Lisää tarvittaessa vettä.

Anna kypsyä noin viisi minuuttia. Lisää lopuksi kerma ja suola. Kuumenna nopeasti ja tarkista vielä maku. Tarjoile.

tiistai 9. huhtikuuta 2013

Hampurilaiset chilillä ja basilikalla

Grillauskausi avattiin hampurilaisilla. Hiiligrilli on vielä lumen peitossa, mutta sähkögrilli parvekkeella toimi moitteettomasti. Olihan viikonloppuna nätit kelitkin.

Hampurilaisiin laitettiin "Ruokasuosikit grilliruoat" kirjan inspiroimana chilillä ja basilikalla maustetut jauhelihapihvit. Alkuperäisessä ohjeessa pyydetään laittamaan kaksi pientä punaista chiliä ilman siemeniä. Itse käytin yhden kuivatun punaisen chilin siemenineen pihveihin ja siitä tuli melko mieto potku. Mikrossa paistetun koepihvin perusteella lisäsin loppuvaiheessa taikinaan chilijauhetta ronskilla kädellä. No chilit ovat erilaisia ja maut ovat erilaisia, mutta koepihvi kannattaa tehdä.

Lisäkkeenä tarjosin Papu-fetasalaattia, bataattikolikoita ja valkosipuleita.


Tarpeet:


700 g nauta-sika jauhelihaa
1 punainen paprika
3-4 valkosipulinkynttä
tuoretta tai kuivattua chiliä maun mukaan
1 ruukku tuoretta basilikaa
0,5 tl juustokuminajauhetta
suolaa ja pippuria

Lisäksi hampurilaisten kanssa: sämpylöitä, kastikkeita ja salaattia

 

Teko-ohje:


Pilko paprika, chili ja valkosipulinkynnet pieniksi (0,5 cm) palasiksi. Silppua noin puolet basilikasta pieneksi hakkelukseksi ja säästä toinen puoli ripoteltavaksi kypsien pihvien pinnalle. Sekoita kaikki aineet kulhossa kunnolla sekaisin ja muotoile pihvit. Pihvit kutistuvat paistamisessa, joten tee sämpylää isompi pihvi.

Lämmitä grilli valmiiksi. Grillaa jauhelihapihvejä kummaltakin puolelta 3-5 minuuttia tai kunnes ne ovat läpikypsiä. Koristele pihvit lopuilla basilikan oksilla ja tarjoile sämpylöiden ja lisukkeiden kanssa. Pihvit voi paistaa myös pannulla tai uunissa.

maanantai 8. huhtikuuta 2013

Papu-fetasalaatti

Grillikausi avattiin poikkeuksellisesti viikonloppuna hampurilaisilla, yleensä olemme totutelleet ulkokauteen aluksi Camping-makkaralla. Hampurilaisten ohje tulee blogiin myöhemmin, mutta jo nyt voi herkutella cajun mausteisilla burgereilla.

Hampurilaisten kylkeen teimme papu-fetasalaattia. Inspiraatio salaattiin tuli "Ruokasuosikit grilliruoat" kirjasta, mutta eipä menty ihan ohjeen mukaan. Namnam, jospa kohta saisi itse kasvatettuja papuja parvekkeelta!


Tarpeet:


200 g pakastepapuja
1 salottisipuli
3 retiisiä
200 g fetajuustoa
0,5 tl kuivattua oreganoa (tai tuoretta, jos löytyy)
2 rkl balsamicoa
5 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä (tai muuta hyvää öljyä)
kourallinen kirsikkatomaatteja
pippuria

Teko-ohje:


Keitä pavut kypsiksi kattilassa tai mikrossa pakastepussissa olevan ohjeen mukaisesti. Pilko sipuli pieneksi hakkelukseksi ja siivuta retiisi ohuiksi siivuiksi. Laita pavut, sipuli ja retiisisiivut kulhoon ja
murena päälle fetajuusto. Ripottele oregano salaatin päälle ja pyöräytä pippurit myllystä.

Sekoita öljy ja balsamico keskenään ja kaada seos salaatin päälle. Sekoita kaikki aineet keskenään sekaisin. Puolita lopuksi kirsikkatomaatit ja laita ne salaatin pinnalle. Tarjoile.

lauantai 6. huhtikuuta 2013

Vuohenjuusto-pekoni pasta

Jos avokadopasta ei ihan tuonut tippaa linssiin, voi yrittää tällä reseptillä.

Tarpeet:


1 pkt amerikan pekonia (170 g)
250 g spagettia (täysjyvä)
2 rkl avokadoöljyä tai muuta hyvää öljyä
1 ruukku basilikaa
2-3 valkosipulinkynttä
chiliä maun mukaan
200 g vuohenjuustoa (esim. Pirkan parhaat)

Teko-ohje:


Keitä pasta al dente pakkauksen ohjeen mukaan. Paista pekonit spagettien kiehuessa rapeiksi *. Valuta pasta lävikössä ja imeytä pekonien ylimääräinen rasva talouspaperiin.

Mittaa öljy isolle paistinpannulle tai paistokasariin. Lisää silputtu basilika (jätä muutama lehti annoksen pinnalle) ja viipaloitu valkosipuli sekä chili. Kuumenna hetki, mutta älä ruskista. Valkosipulit saavat jäädä al dente, jotta niistä irtoaisi raikas ja voimakas maku.

Kääntele paistinpannulla olevien raaka-aineiden sekaan pasta. Murustele lopuksi vuohenjuusto päälle ja lisää pekonit sekä basilikanlehtiä. Tarjoile.

* Pekonin kanssa toimin näin: Laitan pekoniviipaleet ilman paistorasvaa kylmälle valurautapannulle ja pannun kuumenemaan. Samalla kun paistinpannu hiljalleen kuumenee, sulaa pekonien ylimääräinen rasva pannulle. Paistamisen pääteeksi kuivatan pekoniviipaleet runsaan talouspaperikasan päällä.


perjantai 5. huhtikuuta 2013

Terveisiä Texasista - Osa 2 Dallas World Aquarium

Yleensä lomamatkalla käymme aina akvaariossa tai eläintarhassa. Eläinten katselu on hauskaa ja rentouttavaa puuhaa. Samalla saamme vinkkejä myös omien kotiakvaarioiden sisustamiseen ja hoitoon. Edellisellä Dallasin reissullani akvaario oli suljettuna remontin vuoksi, mutta tätä kannatti odottaa.



Dallas World Aquarium  on paras näyttely, jonka olemme kokeneet: Amerikkalaiseen tapaan näyttely oli rakennettu viimeisen päälle hienosti. Erityisen vakuuttuneita olimme merivesialtaista, jotka oli tehty maantieteellisten alueiden mukaan. Altaita oli moninkertainen määrä siihen nähden, mitä olemme aikaisemmin nähneet. Muovikoralleja ei näkynyt missään, mutta aitoja versioita oli runsaasti kirkkaissa väreissä esillä. Hai- ja rauskualtaan läpi pääsi kävelemään putkea pitkin ja katsottavaa riitti sielläkin. Merihevosia oli lukuisia ja useammassa pienemmässä altaassa. Cyanoa (sinilevää) tai aiptasiaa (meriakvaariossa haitallinen ja ikävännäköinen koralli) ei liiemmin näkynyt, joten merivesiharrastajatkin pystyivät kiertämään näyttelyn ilman kämmenpohjien hikoamista.


Yllätys oli se, että Dallas World Aquariumissa oli nähtävillä paljon nisäkkäitä, lintuja ja kasveja. Jo ennen lipunmyyntiä nousimme mutkittelevaa liuskaa pitkin kasvien ja lintuhäkkien lomassa ylöspäin. Näyttely itsessään alkoi yläkerrasta, vesiputousten ylätasanteelta valuen sieltä alaspäin merenpohjaa kohti. Matkalla nähtiin apinoita, laiskiaisia, papukaijoja ja muita lintuja, osa vapaasti lentäen. Kevät oli tullut myös näyttelyyn ja linnuilla oli pesimäpuuhat mielessä. Erikoisin nisäkäs oli kokonaan vedessä elävä merilehmä (manatee), joka asui suuressa jokialtaassa.



Makeanveden kaloja, mm. piraijoita, ja matelijoita oli myös esillä. Sammakkopuolelta oli edustettuna ne "tavalliset" lajit, joita näkee joka näyttelyssä, mutta isossa näyttelyssä tietysti tulee uusiakin tuttavuuksia vastaan. Jokaisesta lajista oli asianmukaiset opasteet esillä, mutta keskityimme enemmänkin eläinten ja kasvien ihailuun.

Akvaariovierailu oli yksi loman tähtihetkistä, toivottavasti pääsemme uudelleen!



Banaani-persikkafruitie

Järkyttävän tiivistahtinen työviikko takana ja leppoisa viikonloppu edessä. Työpäivän ja perjantain koti-illan väliin mahtuu nopea ja helppo fruitie. Tervetuloa ihana viikonloppu!

Tarpeet yhteen annokseen:

1 banaani
0,5 tlk säilykepersikoita mehussa (1,5 persikanpuolikasta ja puolet tölkin mehusta)
0,5 limen mehu

Teko-ohje:


Laita persikka ja lime hyvissä ajoin jääkaappiin viilenemään. Sekoita kaikki aineet
tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella soseeksi. Kaada seos lasiin ja jos haluat raasta hitunen limen kuorta koristeeksi pinnalle.



keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Savulohi-avokadosalaatti

Tässä salaatissa on rasvahapot kohdillaan: avokadoa, lohta ja siemeniä. Terveellinen salaatti on myös vaivaton valmistaa. Raaka-aineet ovat suuntaa-antavia, mutta kuvan salaatti valmistettiin ohjeen tarpeilla.



Tarpeet:


salaatinlehtiä
0,5 kurkkua (noin 10 cm)
1 avokadoa
200 g savulohta ruodottomana
kurpitsansiemeniä
tummia seesaminsiemeniä
(lisäksi kypsennettyjä pakastepapuja)

Kostukkeeksi:


2 rkl öljyä (kylmäpuristettua rypsiöljyä tai avokadoöljyä)
0,5-1 limen mehu
nokare hunajaa
pippuria

Teko-ohje:


Sekoita ensin kostutuskastikkeen aineet kulhossa keskenään. Lisää avokadon palaset kostusliemeen tummumisen välttämiseksi. Revi tarvittaessa salaatinlehtiä pienemmiksi ja pilko kurkku sekä lohi annospaloiksi. Sekoita kaikki raaka-aineet siemeniä lukuunottamatta salaattikulhossa varovasti sekaisin. Ripottele pinnalle siemenet.

tiistai 2. huhtikuuta 2013

Terveisiä Teksasista, osa 1, rodeo

Talviloma suuntautui tänä vuonna Yhdysvaltojen Teksasiin. Reissu oli minulle toinen ja kullalleni ensimmäinen tuohon osaan Jenkkejä. Ystäväni asuvat Dallasissa ja teimme kultani kanssa myös pienen roadtripin San Antonioon ja Houstoniin. Ruokablogistani ei tule matkablogia, mutta haluan kuintenkin jakaa muutamia poimintoja reissumme tähtihetkistä tai muista mieleenpainuneista asioista.  Myöhemmin lisään myös blogiini paikallisia ruokaohjeita.

Saavuimme Dallasiin reilu viikko ennen pääsiäistä Pariisin kautta lentäen. Jo heti toisena lomapäivänä suuntasimme illalla Fort Worthin rodeoon. Oltiinpa eläinten kohtelusta mitä mieltä tahansa, niin rodeo on se paikka, jossa on turistien lisäksi paljon paikallisia katsomossa ja mahdollisuus on nähdä sikäläistä lauantai illan huumaa. Ohjelma ei sovi herkkähermoisille, eikä herkkänenäisille, areenaa todellakin ympäröi tukeva lannan haju. Ulkona puolestaan tuoksuu voimakas savu: paikalliset pitävät grillijuhliaan lähistöllä.



Härkäratsastuksen lisäksi ohjelmistossa on erilaisia lassoilumittelöitä ja karjan lisäksi siellä on mahdollisuus nähdä aitoja lehmipoikia ja -tyttöjä asianmukaisiin vermeisiin puettuina. Muutama vuosi sitten ennen rodeota näin myös karjanajon, jossa oli tilaisuus nähdä paikallista pitkäsarvista karjaa. Sarvien kärkien etäisyys toisistaan voi olla jopa pari metriä eli erikoista katsottavaa riittää. Lippujen hinnat olivat noin parinkymmenen taalan hujakoilla.

Rodeon liepeillä on useampia ruokapaikkoja ja kauppoja. Valikoima liittyy teemaan tiivisti ja mukaan voi ostaa vaikkapa bootsit, lehmäntaljan tai stetsonin. Itse tapahtumapaikka on hyvinkin perinteinen ja esimerkiksi mainoskatkot hoidetaan hevosen selässä ratsastaen ja lippua liehuttaen.





Kaurasämpylät

Kaurasämpylät ovat suosikkejani. Blogistani löytyy jo hunajaiset kaurasämpylät Super Bowl tyyliin koristeltuna. Monesti sämpylöitä leipoessani korvaan noin kolmasosan jauhoista kaurahiutaleilla, mutta nyt tein kauraisamman version Kotiruoka-kirjan ohjeilla (Isotalo & Kuittinen, Otava). Ohjeessa juuri tehdään kaurahiutaleisiin, yleensä olen tehnyt sen jauhoihin. Juuressa hiutaleet ehtivät pehmetä ohjeen mukaan paremmin. Eivät ne ole koskaan vielä jääneet koviksi sämpylätaikinaan myöhemminkään lisättynä. Näistä tuli oikein onnistuneita ja maukkaita sämpylöitä, olisin odottanut parempaa kohoamista, mutta rakenne oli tälläkin kohotuksella kuohkea.

Tarpeet: 

Taikinan juuri:


5 dl vettä
50 g hiivaa
5 dl kaurahiutaleita (luomu puurohiutaleet)

Lisäksi tarvitaan:


2 tl sokeria
1 tl suolaa (alkuperäisessä ohjeessa oli 1,5-2 tl)
noin 7 dl hiivaleipä- tai vehnäjauhoja
0,5 dl öljyä
pinnalle kuorimattomia seesaminsiemeniä

Teko-ohje:


Tee ensin juuri: Laita taikinakulhoon 5 dl kädenlämpöistä vettä ja liuota siihen hiiva. Lisää hiutaleita haarukkavatkaimella sekoittaen, kunnes saat vellimäisen seoksen. Anna taikinajuuren kohota  lämpimässä paikassa liinalla peitettynä noin vartti, kunnes juuri kuplii.

Lisää taikinajuureen suola ja sokeri. Lisää sen jälkeen jauhoja ensin haarukkavatkaimella sekoittaen, lopuksi käsin tai koneella alustaen. Lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa.

Leivo taikina noin 20 sämpyläksi. Kohota sämpylät hyvin. Voitele halutessasi lämpimällä maidolla ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä (kaurahiutaleita, leseitä jne.). Paista 225 asteessa noin 10-15 minuuttia.