tiistai 26. maaliskuuta 2013

Pääsiäismunavertailu

Talviloman ja lähestyvän pääsiäisen kunniaksi teimme suklaamunakatselmuksen. Arvio tehtiin Yhdysvalloissa neljän aikuisen voimin ja näyte kattoi keskeiset suomalaiset merkit. Amerikkalaisilla munat ovat muovisia ja niiden sisällä on yllätyksenä karkkia tai leluja, joten ne jätettiin testin ulkopuolelle.



Hilpeä munatestimme tehtiin viisiporatsella asteikolla: ykkönen huono ja vitonen erinomainen. Arvioitavia asioita olivat maku, ulkonäkö ja lelu ja yhteenlasketut pisteet olivat maksimissaan 15. 







Munatestimme tulokset:


Lakupeikko: yht 5 pistettä. "melko lelu leluksi",  "pahaa suklaata"
Kinder I: 13 pistettä "tuli joku marsilainen yllätys"
Spiderman: 8 pistettä "liian valkoinen lelu"
SM-liiga I: 7 pistettä "suli Texasin auringossa"
Barbie:10 pistettä " Italiassa tehty Berlusconin muna"
Rölli toffee: 7 pistettä "lelu on metallin pala"
Nalle Puh: 10 pistettä "samanlainen muna kuin SM-liigassa"
Minttu peikko: 8 pistettä "miten tää lelu toimii, ei osaa käyttää"
Rölli mansikka: 5 pistettä "sama lelu kuin Minttu peikossa, kasasit sen väärin" 
Rölli suklaa: 6 pistettä "laimea"
Mignon: 7 pistettä, lelu n/a " askartelu korvaa lelun puuttumisen"
Pupuneidin iso suklaamuna: 11 pistettä "puuhaa pitemmäksi aikaa"
Kinder II: 14 pistettä "opettavainen tarralelu"
SM-liiga II: 6 pistettä "geneerinen lelu"

Kinder sai munavertailussamme kaksoisvoiton ja kolmannelle sijalle nousi iso pupuneidin suklaamuna. Lopputuloksena oli kokonaisvaltainen pääsiäismunaähky :) 




maanantai 25. maaliskuuta 2013

Kinkku-pastamunakas

Tässä olisi yksi idea jääkaapin viikkokatsauksen jälkeiseksi ruuaksi. Munakkaaseen kun voi upottaa helposti muiden kokkailujen jämät. Tarveaineet ovat suuntaa-antavia, mitä nyt jääkaapissa sattui olemaan. Paprikan voi korvata tomaatilla ja kinkun tonnikalalla ja mausteita lisäillä omien halujensa mukaan.


Tarpeet:


1 paprika
1 sipuli
100-200 g kinkkua
3 dl keitettyä pastaa
6 munaa
1 dl maitoa
oreganoa
suolaa
pippuria
persiljaa pinnalle


Teko-ohje:


Pilko paprika, sipuli ja kinkku pieniksi palasiksi. Kuullota sipuli ja paprika paistinpannulla ja lisää kinkku ja pasta. Riko munien rakenne rikki kulhossa ja lisää maito seokseen. Mausta muna-maitoseos oreganolla, suolalla ja pippurilla. Lisää muna-maitoseos paistinpannulle, sekoita ja paista miedolla lämmöllä, kunnes munakas hyytyy pinnalta. Jos haluat paistaa munakkaan molemmilta puolilta, käännä munakas varovasti lautasen avulla.

sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Pääsiäispasha

Äiti teki meille aina pashaa pääsiäiseksi ja en ole halunnut aikuistuttuani livetä tästä tavasta. Aikaisemmin olen aina tehnyt pashasta sen raskaamman, runsaalla voilla ja sokerilla höystetyn, version. Nyt päätin kokeilla vähän kevyempää reseptiä, josssa on kylläkin voita ja sokeria, mutta perinteistä versiota vähemmän. Pasha asettui oikein hyvin muottiin ja pysyi jämäkästi koossa. Edelleenkin se raskaampi versio on enemmän makuuni, mutta kyllä tällä vähän kevyemmällä mallilla pääsee oikeaan pääsiästunnelmaan. Tässä tulee enemmän rahkan maku esiin. Hyväksi testatun perinteisemmän version löytää esim. Maku-lehden nettiresepteistä Valamon pashan nimellä.



Tarpeet:

75 g voita
1 dl sokeria
500g rahkaa
2 dl kuohukermaa
1 munan keltuainen
puolikkaan sitruunan mehu
2 tl vaniljasokeria
0,5 dl mantelirouhetta
0,5 dl rusinoita

Teko-ohje:


Jos käytät puista pashamuottia, sen on annettava liota tunti ennen käyttöä. Pashan voi tehdä myös kahvinsuodattimeen tai siivilään, jotka vuorataan kostutetulla harsokankaalla tai aukirevityillä kahvin suodatinpapereilla.

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munankeltuainen ja rahka seokseen. Lisää sitruunanmehu, vaniljasokeri, mantelirouhe ja rusinat joukkoon.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja lisää muuhun seokseen.

Laita valmis massa valumaan joko märällä sideharsolla tai suodatinpaperilla vuorattuun muottiin. Anna pashan valua noin vuorokausi ennen tarjoilua.


perjantai 22. maaliskuuta 2013

Baba pääsiäispöytään

Olen tutustunut tähän ohjeeseen kultani kautta. Siinä kun meillä on ollut aina pashaa, on kultani kodissa tarjottu pääsiäisenä ainakin joskus babaa. Kieltämättä baba maistuu hyvälle. Ohje on peräisin Hesarin netistä, eikä sitä ole paljoa muutettu.

Meillä oli baban kanssa pieniä teknisiä murheita, kun emme saaneet sitä yhtenä kappaleena vuoasta ulos. Olisi ollut fiksumpaa ottaa baba ennen kostutusta irti uunivuoasta ja kenties silikonivuoan kanssa olisi kumoaminen ollut helpompaa. Kostutusliemen rommin voi korvata sitruunamehulla.



Tarpeet:


3 munaa
1,5 dl sokeria
1 dl maitoa
2 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta
50 g voita
ripaus suolaa
1 tl vaniljasokeria

Kostutusliemi:


3 dl vettä
2 tl vaniljasokeria
1,5 dl sokeria
1 dl vaaleaa rommia (Bacardi Limonia) tai sitruunamehua



Teko-ohje:


Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Kuumenna maito ja lisää se joukkoon.

Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauho sekä vaniljasokeri. Lisää ne sekä pehmeä voi.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele varovasti taikinaan. Lusikoi taikina voideltuun savariini- tai kakkuvuokaan, jätä kohoamisvaraa. Paista 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.

Keitä kattilassa kostutusliemen vettä ja sokereita pari minuuttia. Ota liedeltä ja lisää rommi tai sitruunamehu. Kaada haalea liemi haalean baban päälle vuokaan. Anna maustua ja jäähtyä, kumoa sitten tarjoiluvadille. Tarjoa hedelmäsalaatin kera.


torstai 21. maaliskuuta 2013

Hedelmäsalaatti

Kävimme hiljan työkaverin kanssa lounaspöytäkeskustelua siitä, mitä hedelmiä hedelmäsalaattiin kannattaisi laittaa. Mietimme suuntuntumaa, värejä ja makupareja. Pääsimme yhteisymmärrykseen siinä, että hedelmäsalaatissa on kolme pääkomponenttia: omena, banaani ja jokin sitrushedelmä. Omena tuo rakennetta, banaani suloista makeutta ja sitrushedelmä raikkautta.

Hedelmäsalaatti on minusta parhaimmillaan tuoreista ja makeista hedelmistä tehtynä. Pääpiirteissään. Kuitenkin minulla on heikkous säilykepersikoihin ja ilman niitä ei täydellistä hedelmäsalaattia voi tehdä. Voin joskus myös nakata joukkoon punaisia säilykekirsikoitakin esteettisistä syistä. En tee hedelmäsalaatille yleensä marinadia tai kastiketta, koska hedelmät ovat itsessään jo hyviä. Näin keväällä pääsiäisen aikaan hedelmäsalaatti sopii pashan ja baban kaveriksi. Niiden ohjeet julkaisen lähiaikoina.

Vieraita varten teen joskus mascarponesta ja vaniljasokerista seoksen, jota tarjoan salaatin kanssa.



Tarpeet:


1 omena
tummia ja vaaleita viinirypäleitä
1 banaani
1 appelsiini
1 kiivi
1 prk säilykepersikoita omassa mehussaan
0,5 limen mehu
mascarpone-juustoa ja vaniljasokeria (lisäksi tarvittaessa kidesokeria tai hunajaa)


Teko-ohje:


Pese ja kuori kaikki hedelmät. Kuori appelsiini niin, että pintaan ei jää yhtään valkoista osaa. Fileroi appelsiini, jottei hedelmälihan ympärille jää kalvoja. Pilko kaikki hedelmät mahdollisimman tasakokoisiksi palasiksi. Lorauta salaatin joukkoon vähän persikoiden mehua ja noin puolen limen mehu. Sekoita hedelmiä varovasti ja laita astia hetkeksi jääkaappiin viilenemään ja anna makujen tasoittua.

Sekoita kulhossa mascarponea ja vaniljasokeria. Maistele ja lisää makeutta tarvittaessa sokerilla tai hunajalla. Tarjoile hedelmäsalaatin kanssa.

keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Lampaan ulkofilettä ja herkkusienikastiketta

Harjoittelin pääsiäislampaan tekoa ja tänä vuonna eri tapaan kuin aikaisemmin. Nyt tarjolla olisi lampaan ulkofilettä, jonka paistoin sellaisenaan ilman marinointia, pannulla. Kastikekaan ei ole perinteisimmästä päästä, mutta kultani ehdottamalla reseptillä siitä tuli hyvää. Kastike on saanut inspiraationsa 90-luvun lopussa telkussa pyörineestä Makupalat ohjelmasta. Ohjeessa herkkusienet lisätään pariin otteeseen, mietin miksi näin pyydettiin tekemään. Olisikohan ollut muutenkin tarkoitus käyttää säilykeherkkusieniä?




Tarpeet lammas:

4 lampaan/karitsan ulkofilettä
voimariiniä paistamiseen
6 valkosipulinkynttä
suolaa ja pippuria myllystä

Tarpeet herkkusienikastike:

reilu nokare voita
1 sipuli
1 paketti tuoreita herkkusieniä
2 valkosipulin kynttä + pihvien kanssa paistetut kynnet
1 rkl hunajaa
2-3 rkl vehnäjauhoja
2 rkl tomaattipyrettä
1 dl kermaa
2 dl pihvipannun huuhtelulientä tai vettä ja fondia
mustapippuria
suolaa
tuoretta timjamia

Teko-ohje:

Lammas: Ota fileet hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Siisti ja kuivaa fileet. Kuumenna paistinpannu ja lisää voimariini ja valkosipulinkynnet. Ruskista fileet pannulla molemmilta puolilta. Laske pannun lämpötilaa ja paista fileitä haluamaasi kypsyyteen. Itselläni file tuli enää vähän punertavaksi 5 minuutissa per puoli.

Kastike: Pilko sipulit pieneksi ja viipaloi herkkusienet. Kuullota sipuli voissa. Lisää pari ruokalusikallista tomaatipyrettä, osa herkkusienistä ja valkosipuli. Ripottele vehnäjauhot seoksen päälle pannulle ja sekoita kunnolla. Lisää liemi (vesi+fondia) sekä loput herkkusienet ja sekoita edelleen. Lisää kerma ja kiehauta. Lisää hunaja. Tarkista suola ja lisää pippuri sekä timjami.


maanantai 18. maaliskuuta 2013

Punajuuri-vuohenjuustovuoka

Punajuuri ja vuohenjuusto ovat hyviä sellaisenaan. Kun ne laittaa yhteen, on luvassa jotain vielä parempaa. Tämä vuokaruoka on helppo tehdä, vaivaa pitää nähdä ainoastaan punajuurten viipaloimisessa. Sekin sujuu helposti, jos omistaa keittiömandoliinin. Seuraavalla kerralla laitan parempilaatuista vuohenjuustoa ruokaan (paksusta kiekosta, esim. Melusine). Tällä kertaa käytin kaupan valmiita vuohenjuustonappuloita, jotka jäivät yli lämpimistä voileivistä. Tarjosin vuokaa lampaanlihan lisäkkeenä.

Tarpeet:


noin kilo punajuuria
200 g vuohenjuustoa
2 rkl avokadoöljyä
1-2 tl hunajaa
suolaa ja pippuria myllystä
tuoretta timjamia

Teko-ohje:


Pese ja kuori punajuuret. Viipaloi punajuuret ja vuohenjuusto. Sekoita kulhossa punajuuret, öljy, hunaja ja mausteet sekaisin ja kaada puolet punajuurista uunivuokaan. Laita punajuurten päälle puolet vuohenjuustosta. Lisää loput punajuuret ja niiden päälle viimeiset vuohenjuustot. Paista noin tunti 175 asteen lämmössä, kunnes punajuuret ovat kypsiä.

sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Tortillat jauhelihatäytteellä

Tehdään lättyjä! - ehdotukseen tulee yleensä aina myöntävä vastaus ja meillä lätyt tarkoittavat nimenomaan näitä täytettyjä tortilloita. Useimmiten olemme menneet helpoimman kaavan kautta ja ostaneet kaupan maustepussukat ja kastikkeet valmiina. Vuoden takaisten Tuppervaara-kutsujen jälkeen kuitenkin elämä muuttui, kun hankimme "Kokki kolmosen" eli Tupperwaren Pikakokki 3:n. Sillä hurauttaa tuoreet salsat ja guacamolet käden käänteenssä :) Ei ollut pitkä matka siihen, että aloimme itse maustaa myös muut täytteet. Tällä kertaa tein simppelin täytteen jauhelihasta. Samalla kultani veivasi salsan ja guacamolen valmiiksi.



Tarpeet:


400 g hyvää jauhelihaa
(tilkka öljyä paistamiseen)
2-4 valkosipulinkynttä
(sipulia, jos haluaa)
1 vihreä paprika
0,5 dl ketsuppia tai tomaattisosetta
tuoretta chiliä maun mukaan
muutama tippa tabascoa
1 rkl paprikajauhetta

Lisäksi:

salsaa
guacamolea
jalapeno viipaleita
tortillalettuja

Teko-ohje jauhalihatäytteelle:


Hienonna paprika, sipulit ja chili pieneksi. Ruskista jauheliha pannulla ja lisää sipulit, paprika sekä kaikki mausteet ketsuppia/tomaattisosetta lukuunottamatta. Kääntele kypsäksi saakka. Lisää lopuksi ketsuppi tai tomaattisose ja anna lämmetä hetki.



lauantai 16. maaliskuuta 2013

Salsa tuoreista tomaateista

Tortillojen, pihvin tai kalan kastikkeeksi sopii tuoreista aineksista tehty salsa, jota ei kuumenneta missään vaiheessa. Se ei maistu samalle kuin kaupasta ostettu tai keitetty salsa, mutta raikas ja maukas se on.

Salsa tulee helposti valmiiksi monitoimikoneessa tai Tuppervaaran Pikakokilla. Rakenteen voi määrittää haluamakseen, joko hienoksi tai sitten karkeammaksi. Joissain ohjeissa pyydetään ottamaan tomaateista siemenet pois. Itse jätän siemenet salsaan, mutta tällöin versio on kylläkin vetisempi, mutta koko tomaatti tulee käytetyksi. Talviaikaan ostan useimmiten makeita kirsikkatomaatteja ja niitä on yleensä ruokavarastossa valmiina. Tällä kertaa korvasin yhden tomaatin muutamalla keltaisella kirsikkatomaatilla ja hyvin toimi. Kirsikkatomaateista ja tuoreista sipulinvarsista saa muuten oivan lisäkkeen yksistäänkin.

Tarpeet:


3 tomaattia
1 salottisipuli
tuoretta chiliä niin paljon kuin makuaisti kestää
0,5 korianteriruukusta
0,5 limen mehu
ripaus suolaa

Teko-ohje:


Hurauta ainekset monitoimikoneessa tai pikakokilla sekaisin. Tarjoile!






perjantai 15. maaliskuuta 2013

Lämpimät kinkkuvoileivät

Lämppärit on siitä kivoja, että niihin voi jokainen laittaa juuri omat herkkunsa. Toisaalta tuntuu, että kaikki täytteet on jo kertaalleen keksitty. Yritin googletella jotain vähän uutta ja löysin minulle uuden reseptin Yhteishyvän nettisivuilta. Respetin ohjeella oli tehty lämpimät tonnikalaleivät ja niiden päälle oli lisätty sinappikurkkurelissiä. Kokeilin ohjetta vaihtamalla tonnikalan kinkkuun. Sinappi taittaa mukavasti kurkkurelissin hieman makean maun. Kurkkurelissi oli hyvää myös perinteiseen tapaan pelkän juustoraasteen alla.

Tarpeet:


4 viipaletta paahtoleipää
4 savukinkkuviipaletta
margariinia

Kuorrute:


1 muna
0,5 dl sinappikurkkurelissiä tai kurkkurelissiä + sinappia
2 dl juustoraastetta

Teko-ohje:


Voitele leivät margariinilla ja asettele kinkkusiivut leivän päälle. Sekoita munan rakenne
rikki ja lisää juustoraaste ja kurkkurelissi joukkoon. Levitä kuorrute voileipien päälle.
Kuorruta leivät 225 asteisessa uunissa 7-8 minuuttia.




keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Savulohimousse

Campasimpukka-blogissa järjestettiin helmikuun lopulla  Löydä koti keittokirjalle-tempaus, jossa Campasimpukka lahjoitti postimaksua vastaan keittokirjoja uuteen kotiin. Tempaus oli hauska ja toi hyvän mielen monelle. Kiitos Campasimpukka!

Olisin vallan mainiosti voinut "tilata" koko kokoelman itselleni, mutta maltoin mieleni ja pyysin Martan joulukirjan. Olin katsellut kirjaa jo sillä silmällä viime joulun aikaan, mutta se ei sitten kuitenkaan päätynyt omaksi lahjapaketikseni. En halunnut, että uusi kirjani jäisi hyllyyn odottamaan ensi joulua, vaan halusin kokeilla jotain kirjan reseptejä. Jouluruuat eivät välttämättä aina ole niin jouluisia ja minusta tämä resepti sopii niin pääsiäiseen kuin kevään ja kesän juhlapöytiin. Mousse on myös herkullista leivän päällä.

Savulohimousse on Marttaliiton julkaisemassa Martan joulukirjassa nimellä Kirjolohimousse. Puolitin alkuperäisen ohjeen ja lisäsin massaan hienonnettua paprikaa sekä vähän mausteita. Puolitetun ohjeen aineksilla saa noin puolikkaan leipävuoan täyttävän moussen. Ajattelin, että tätä voisi tehdä vaikkapa juhliin suoraan tarjoilukulhoon. Moussen rakennehan on jokseenkin pehmeä, vaikka se koossa hyvin pysyikin.


Tarpeet:


300 g lämminsavustettua kirjolohta/lohta
0,5 suippopaprikaa pienen pieneksi pilkottuna
0,25-0,5 dl kalalientä
3 liivatelehteä
valkopippuria
2 dl ranskankermaa
tilliä
koristeeksi pinnalle paprikaa, tilliä, sitruunaa..

Teko-ohje:


Poista savulohesta nahka ja ruodot. Hienonna kala monitoimikoneessa teholeikkurilla. Pilko paprika pienen pieneksi palaseksi ja lisää se kalamassan joukkoon sekoittaen. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5-10 minuuttia. Kuumenna kalaliemi kiehuvaksi ja lisää puristetut liivatelehdet. Sekoita liivateseos ja valkopippuri kala-paprikamassaan. Lisää ranskankerma seokseen. Tarkista maku. Kaada seos kelmulla vuorattuun tai kevyesti öljyllä sipaistuun vuokaan. Anna moussen tekeytyä yön yli kylmässä. Kumoa mousse tarjoiluvadille ja koristele.

tiistai 12. maaliskuuta 2013

Puolukkarahka vaahterasiirapilla

Pakastimessa on edelleen viime kesän satoa ja sitä pitäisi hyödyntää kaikilla mahdollisilla tavoilla. Omppusosetta on mennyt kastikkeeseen ja kääretorttuun ja nyt Äitin keräämät puolukat laitetaan rahkaan. Oikeasti olisi tehnyt mieli kinuski-puolukkakääretorttua..

Tällä kertaa rahkan makeuttajana on vaahterasiirappi, joka tuo oman jännän makunsa rahkaan. Laitan puolukat rahkaan yleensä hieman kohmeisina, minusta on mukava poksautella puolukoita suussa hajalle :) Yhtä hyvin ne voisi survoa ennen rahkaan lisäämistä.

Tarpeet:


2 dl puolukoita
1 prk rahkaa
1 tl vaniljasokeria
vaahterasiirappia/sokeria maun mukaan
tarvittaessa tilkka maitoa

Teko-ohje:


Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa. Lisää vaahterasiirappia vähitellen ja välillä maistellen. Tarjoile!



maanantai 11. maaliskuuta 2013

Liha-punajuuripata

Tämän ohjeen olen saanut matkaani erinomaiselta Espoon työväenopiston kokkailukurssilta. Se tehtiin kurssilla porsaanlihasta, mutta lähikaupasta ei löytynyt tällä kertaa kuin naudan suikalelihaa. Minusta tämän voisi tehdä myös jauhelihasta ja kenties koko lihan voisi jättää poiskin. Tästä tulee vähän borssikeiton makuinen kastike vaikkapa perunamuussin kanssa.


Tarpeet:


400 g suikalelihaa (nauta/porsas)
0,5 tl suolaa
valkopippuria maun mukaan
2-4 dl vettä (pannun huuhdelientä)
4 isoa punajuurta
1 sipuli
100 g sulatejuustoa (tai sinihomejuustoa)
1-2 maustekurkkua
1 tl meiramia
suolaa tai kasvislientä
halutessasi suurustaa kastikkeen: 2 dl vettä ja 0,5 dl vehnäjauhoja

Työohje:


Ruskista lihapalat paistinpannulla kahdessa erässä. Siirrä lihapalat pataan ja mausta ne suolalla ja valkopippurilla. Huuhdo pannu välillä vedellä ja kaada syntynyt liemi pataan. Kuori punajuuret ja raasta ne karkeaksi raasteeksi. Kuori ja hienonna sipuli. Lisää pataan ja anna hautua noin tunti. Mausta ruoka sulatejuustolla (sinihomejuustolla) ja meiramilla. Leikkaa maustekurkut pieniksi kuutioiksi ja lisää ne valmiiseen pataan ja kuumenna. Suurusta ruoka halutessasi vehnäjauho-vesiseoksella. Keitä suuruksen lisäämisen jälkeen noin viisi minuuttia. Tarkista lopuksi maku ja tarjoile. 

lauantai 9. maaliskuuta 2013

Juustopiiras suoraan taivaasta

Ohjeen otsikko lupaa jo paljon ja se kiinnitti huomion teiniaikoinani, kun luin Äidin reseptikirjaa. Minulla on enää ohje käsinkirjoitettuna paperilla, mutta muistaakseni tämä resepti oli alunpitäen Kodin kuvalehden leivontavihkosta.

Tämä on aika ihmeellinen resepti sikäli, ettei tähän mitään juustoa laiteta, vaan rahkaa ja smetanaa. Näin keväällä pääsiäisen lähestyessä kuitenkin rahka-sitruunaleivonnaisia rupeaa tekemään mieli. Tästä piiraasta tulee amerikkalainen juustokakku mieleen. Tulevan pääsiäisen teemaan se sopii sikäli hyvin, että talviloma vietetään tänä vuonna Yhdysvalloissa. Tässä sitruunassa ei kannata pihistellä. Piiras tarjoillaan kylmänä ja jäähtymisen suhteen on maltettava!




Tarpeet pohjaan:


3 dl täysjyvävehnäjauhoja
0,5 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
150 g kylmää voita
1 muna
0,5 dl kylmää vettä

Tarpeet täytteeseen:


500 g rahkaa
2 dl sokeria
3 keltuaista
0,5 dl sitruunamehua (luomu)
2 tl sitruunan raastettua kuorta (luomu)
3 rkl maissitärkkelystä tai ohrakasta
1 prk (1,2 dl) smetanaa
100 g sulatettua voita
3 valkuaista

Teko-ohje:


Tee ensin pohja: Vuoraa irtopohjainen täytekakkuvuoka valmiiksi leivinpaperilla. Mittaa kaikki kuivat aineet monitoimikoneen kulhoon. Paloittele mukaan jääkaappikylmä voi ja anna koneen käydä kunnes seos on murumainen. Vatkaa munan rakenne rikki ja lisää joukkoon vesi. Kaada nesteseos mukaan ja sekoita taikina koneella nopeasti tasaiseksi.

Painele taikina leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille käsin. Tee korkeat reunat. On tarkoitus, että pohja on ohut. Pane vuoka jääkaappiin odottamaan.

Tee täyte: Sulata ja jäähdytä voi. Sekoita erillisessä kulhossa rahkan joukkoon sokerit, keltuaiset, sitruunamehu ja -raaste, tärkkelysjauho ja smetana. Sekoita jäähtynyt voi muuhun täytteeseen. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoittele vaahto varovasti täytteen joukkoon. Kaada seos pohjataikinan päälle vuokaan ja paista 175 asteessa noin 60 minuuttia.

Anna kakun viiletä vuoassaan rauhassa. Irroita herkku vasta kylmänä tarjolle. Juustokakun kanssa voit tarjoilla esimerkiksi kirsikka- tai vadelmahilloa.

perjantai 8. maaliskuuta 2013

Bearnaisekastike

Tässä se on yksi parhaista kastikkeista ikinä. Tämä ei ole niin vaikea kuin kaikkine vesihauteineen voisi kuvitella, mutta vähän suunnitelmallisuutta se vaatti, ettei tule keltuaiskokkelia tai muuta katastrofia. Tarjosin tätä vasikan paistin kanssa.




Tarpeet:


4 keltuaista
1 dl vettä
1 pieni sipuli
2 rkl valkoviinietikkaa
5 valkopippuria
75-150 g voita
kuivattua rakuunaa maun mukaan

Teko-ohje:
 

Murskaa pippurit ja hienonna sipuli. Sekoita kattilassa sipuli, pippurit, viinietikka ja vesi. Keitä lientä kokoon ilman kantta, kunnes puolet nesteestä on haihtunut.

Rakenna vesihaude kahdesta kattilasta: isompaan laitetaan vettä kiehumaan ja pienempään tehdään kastike. Riko pienempään kattilaan (joka ei vielä tässä vaiheessa ole kiehuvan veden päällä) keltuaiset ja lisää mausteliemi niihin voimakkaasti sekoittaen. Nosta kattila vesihauteen päälle ja sekoita voimakkaasti, kunnes kastike sakenee.

Lisää lopuksi paloiteltu voi kastikkeen joukkoon ja mausta rakuunalla

torstai 7. maaliskuuta 2013

Patapaisti vasikan paistista

Meillä oli tarkoitus syödä lammasta. Karitsan fileen hinta tuntui kuitenkin liian kalliilta, joten ostimme vajaan kilon painoisen vasikan paistin (17,90e/kg). Sellaista en ole valurautapataani vielä laittanut, mutta lihamestari vakuutti, että se sopisi erinomaisesti vanhanajan patapaistin päätähdeksi.

Patapaistin ohjeella teen kaikki paistit: marinointi ja ylenpalttinen maustaminen on minusta tarpeetonta silloin, kun liha itsessään on hyvää. Yleensä teen patapaistin Äiti-kullalta perityltä ohjeella eli mukaan tulee suolan ja pippurin lisäksi sipulia, valkosipulia, laakerinlehti ja porkkanaa.

Yleensä ohjeissa pyydetään suolaamaan ja pippuroimaan paisti ennen uuniin laittoa. Minä teen nämä toimenpiteet yleensä vasta valmiin paistin pintaan tai lautaselle. Näin yritän varjella itseäni ja valurautapataani liialta suolalta. En myöskään laita pataan vettä pohjalle. Pidän kannen kiinni, joten paisti ei pääse kuivumaan. Paistista valuvasta liemestä voi tehdä herkullisen kastikkeen suurustamalla vehnäjauholla tai maizenalla.

Paistin kypsyysaste on makuasia, meillä syödään liha medium plus-miinus eli jätämme sen enemmän tai vähemmän punertavaksi. Tähtäsin nyt sisälämpötilan 57 asteeseen, mutta paistomittarista oli äänet pois päältä ja liha ehti mennä 59 asteiseksi. Ei mennyt pilalle silläkään asteella.




Tarpeet:


1 kg paisti (vasikka, nauta, hirvi)
nokare voita ja loraus avokadoöljyä
1-2 laakerinlehti
1-2 sipuli lohkoina
2-5 valkosipulinkynttä
1 porkkana palasina
2 laakerinlehteä
suolaa
pippuria

Teko-ohje:


Ota paisti hyvissä ajoin ennen paistamista huoneenlämpöön. Siisti paisti tarvittaessa niin, ettei siihen jää kalvoja tms. (onneksi kaupoissa yleensä hoidetaan tämä homma kuntoon) ja pyyhi paistin pinta talouspaperilla ennen paistamista.

Kuumenna valurautapata (toimii myös paistinpannu + uunivuoka) hellalla kuumaksi ja lisää pataan voinokare sekä loraus öljyä. Ruskista paisti kauttaaltaan. Mausta paisti suolalla ja pippurilla (jos haluat tehdä sen tässä vaiheessa). Lisää pataan muut ainekset ja laita paistomittari paksuimpaan kohtaan. Paista 150 asteisessa uunissa. Lisätietoa sisälämpötiloista löytyy Maku-lehden nettisivuilta.

Uunista otettua paistia on hyvä pitää vartti lepäämässä folioon käärittynä ja pyyhkeen alla. Sillä välin voit tehdä kastikkeen.

keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Hedelmäinen kanasalaatti

Tätä voisi kutsua myös hyvien rasvahappojen kanasalaatiksi, siinä kun on avokadoa, avokadoöljyä sekä pähkinöitä. Tämä on myös aivoruokaa! Viikonlopun jäljiltä oli ruokavarastoon jäänyt yhtä sun toista salaattitarvetta. Herkuttelun jälkeen myöskin kaipasi jo jotain raikkaampaa syötävää. Ohje on suuntaa-antava, mutta kuvan salaatti tehtiin ohjeen tarveaineilla.




Teko-ohje (1 salaattiannos):


2 kourallista salaattia, esim. rucolaa
puolikas avokado
5 cm pala kurkkua
15 tummaa ja vaaleaa viinirypälettä
5 pekaanipähkinää
2 valmiiksi paistettuja broilerin sisäfilettä (esim. kariniemen)
ruohosipulisilppua

Kastikkeen tarpeet:


1 rkl avokadoöljyä
1 rkl vaaleaa balsamicoa
0,5 tl hunajaa

Teko-ohje:


Tee ensin kastike sekoittamalla esim. lasissa kastikeaineet sekaisin. Revi tarvittaessa salaattia mukavankokoisiksi suupaloiksi ja laita salaatti lautasen alimmaiseksi. Pilko avokado ja kurkku palasiksi ja ripottele ne salaatin päälle. Jos avokado rupeaa tummumaan, pirskottele salaatinkastiketta avokadojen päälle. Halkaise viinirypäleet kahtia ja lisää ne salaattin. Viipaloi broilerpalat pienemmiksi ja asettele ne muiden tarpeiden päälle. Ripottele ruohosipulisilppua ja pähkinöitä salaatin pinnalle. Lisää lopuksi kastike salaatin päälle.

Perusrisotto

Ostin viime syksyn Stockan hulluilta päiviltä risottoriisiä ja se on ollut kaapintukkeena siitä saakka. Risotto on ollut minulle aina vähän vieras, olen kyllä syönyt sitä joskus ravintolassa ja ihan hyvääkin olen saanut. Jotenkin sen tekeminen ei ole houkutellut ja olihan tässä hämmentämistä. Nappasin reseptin Maku-lehdestä, joka oli ottanut sen Jamie Oliverin keittokirjasta. Terveisiä vaan Oliverille, me ei tykätä allergisoivasta selleristä ja se jätettiin nyt pois ja valkosipulista tykätään, joten laitettiin sitä enemmän. Sipulikin vaihdettiin. Puolitimme myös annoskoon ruokailijoiden lukumäärään sopivammaksi.

Reseptissä ripotellaan suolaa joka välissä, tietääkö kukaan, miksi niin tehdään? Onko se strategista vai hifistelyä? Ensi kerralla olen tarkempi ajoituksen kanssa, meillä risotto meni hitusen liian tymäkäksi. Kannattaa olla tarkkana!

Tarpeet (3 annosta):

5 dl kasvislientä
1 rkl avokadoöljyä
2 kpl salottisipulia hienonnettuna
suolaa
pippuria myllystä
2 kpl valkosipulinkynttä, hienonnettuna
200 g risottoriisiä
0,5 dl kuivaa valkoviiniä
3 rkl voita
50 g parmesan juustoa, raasteena

Teko-ohje:

Kuumenna liemi kattilassa. Kaada öljy paistinpannulle, lisää öljyyn sipuli ja ripaus suolaa. Pehmennä aineksia noin 3 minuuttia. Lisää joukkoon valkosipuli ja kääntele aineksia 2 minuuttia, kunnes sipulit ovat pehmenneet. Lisää paistinpannulle riisi ja nosta lieden lämpöä. Kääntele riisiä koko ajan varovasti, kun se alkaa kypsyä. Riisi ei saa ruskistuaja sitä hämmennetään koko ajan. Muutaman minuutin kuluttua riisi alkaa muuttua läpikuultavaksi. Lisää joukkoon viini ja hämmennä koko ajan.

Kun viini on imeytynyt riisiin, lisää ensimmäinen kauhallinen kuumaa lientä ja ripaus suolaa (lisää aina pieni ripaus suolaa nestettä lisätessäsi). Laske lämpöä niin, että liemi poreilee melko voimakkaasti (Neste ei saa kiehua liian kovaa, sillä silloin riisin ulkopinta kypsyy liian nopeasti ja sisus jää raa’aksi.)

Lisää nestettä edelleen kauhallinen kerrallaan koko ajan sekoittaen, mutta anna aina edellisen kauhallisen nestemäärän imeytyä riisiin ennen kuin lisäät seuraavan. Tähän vaiheeseen kuluu aikaa noin 15 minuuttia. Maista riisiä - onko se kypsää? Jatka liemen lisäämistä, kunnes riisi on pehmeää, mutta silti vielä pureskeltaessa napakkaa. Tarkista suolan ja pippurin maku.

Nosta kasari liedeltä. Lisää joukkoon voi ja parmesaani. Säästä hieman parmesaania pinnalle ripoteltavaksi. Sekoita varovasti. Nauti risotto mahdollisimman pian, eli kun se on koostumukseltaan vielä miellyttävän kosteaa.


Vihdoin kaiken hämmentämisen jälkeen
voinokareet sulamaan ja risotto on valmis!


Risoton perusohje on kirjasta Jamie Oliver, Alaston kokki (WSOY 2002).

maanantai 4. maaliskuuta 2013

Lime crème brûlée eli limenmakuinen paahtovanukas

Meille oli tulossa vieraita syömään ja sovimme, että laitamme tällä kertaa kaikki parhaat, takuuvarmat, jutut tarjolle. Meillä olikin vuohenjuustobroilerivuokaa ja uunipaahdettuja punajuuria. Jälkkäriksi halusimme jonkun kunnon showstopperin eli limellä maustetun paahtovanukkaan. Inspiraatio reseptiin on saatu Maku-lehden perinteinen creme brulee ohjeesta, mutta kokeilujen jälkeen olemme päätyneet korvaamaan sitruunan limellä ja pintasokerin laatua on vaihdettu.

Mietimme kultani kanssa, voisiko limen kuorisuikaleet jättää vanukkaan joukkoon ja ensi kerralla kokeilemme reseptiä niin. Lime on meistä niin hyvänmakuista, että sen makua sopisi korostaa. Toisaalta kuoret voivat tuntua pehmeässä vanukkaassa ikävän kovilta, kokeilemalla tämäkin selviää! Olemme tehneet paahtovanukkaita useamman kerran ja nappaamme aina netistä uuden ohjeen, kun vanha on "unohtunut". Tästä versiosta tuli mielestäni kermaista ja melko paksua. Kehuja tuli paljon!




Tarpeet:

4 dl kuohukermaa
1 dl kevytmaitoa
1 dl sokeria
1 vaniljatanko
1 limen (luomu) kuori suikaloituna
6 kpl keltuaista

Kuorrutus:

3 rkl ruokokide sokeria

Teko-ohje:

Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen.
Mittaa kerma, maito ja sokeri kattilaan. Halkaise vaniljatanko pitkittäin, raaputa siemenet kermamaitoon ja lisää joukkoon myös tanko. Pese lime huolellisesti, viillä kuoresta suikaleita ja lisää ne kattilaan. Kiehauta seos ja nosta kattila liedeltä.



Vatkaa keltuaisten rakenne rikki. Siivilöi kermamaidosta vaniljatanko ja limenkuoret ja kaada kuuma neste munien joukkoon koko ajan sekoittaen. Jaa seos uuninkestäviin annosvuokiin esim. kahvikuppeihin. Vanilja painuu nopeasti pohjalle ja seosta kannattaakin sekoittaa välillä, jottei viimeinen kuppi saa kaikkea vaniljaa.

Nosta vuoat uunipannuun, jossa on kuumaa vettä vuokien puoliväliin saakka. Kypsennä uunin alatasolla noin 60 minuuttia, kunnes kermavanukas on hyytynyt. Vanukkaan ei ole tarkoitus ruskistua, joten peittele tarvittaessa annosvuoat foliolla. Jäähdytä ja pane vuoat jääkaappiin odottamaan tarjoilua.



Juuri ennen tarjoilua sirottele vanukkaiden päälle sokeria ja paahda se kaasupolttimella kiiltävän ruskeaksi. Jos kaasupoltinta ei ole, pintasokerin paahtamisen voi tehdä myös uunissa grillivastuksen alla: lämmitä grillivastukset mahdollisimman kuumaksi ja pidä vanukkaita hetki vastusten alla uuninluukku auki. Sokerin paahtamisessa kannattaa olla tarkkana, koska palanut sokeri maistuu pelkästään pahalle.

sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Erikoisin asia, mitä et ole koskaan tehnyt

Työpaikalla vietettiin työkaverin palvelusvuosijuhlaa kahvittelujen merkeissä. Muun jutustelun lomassa rupesimme kisailemaan siitä, mikä on erikoisin asia, jota et ole koskaan tehnyt. Säännöt ovat simppelit, tekemättä jääneen erikoisen asian pitää olla jotain sellaista, joka on suurimmalle osalle ihmisistä tyypillistä. Yksi ei ole koskaan käynyt Turussa ja minä en ole koskaan käynyt etelänmatkalla.

Mitä tulee keittiöhommiin, niin erikoista on se, etten ole aikaisemmin omistanut, enkä juurikaan edes käyttänyt, valkosipulipuristinta. Minusta se on ollut ihan turha, kun veitsellä saa sekä murskaa että silppua. Kokemukseni mukaan myös pusertimen peseminen on oma taiteenlajinsa. Sellaisen hankinta on kuitenkin vähän kutkutellut; valkosipuli on yksi lempiraaka-aineistani ja pohjimmiltani olen näissä keittiöhommissa välineurheilija.

Olen laittanut itselleni tähän blogiharrastukseen pieniä välitavoitteita ja sitä mukaa, kun ne ovat täyttyneet, olen palkinnut itseni. Oli aika ostaa palkinnoksi valkosipulipuristin. Kävimme puserrinkaupoilla Stockmannilla ja loppukilpailuun pääsi neljä eri vaihtoehtoa. Oli pitävää kahvaa ja irroitettavia osia, halpaa ja kallista. Valitsin lopulta Jamie Oliverin jykevän pusertimen, jolla onnistuisi tehdä myös viipaleita. Puristimen pitäisi käyttöohjeen mukaan tehdä jälkeä myös kuorimattomista kynsistä. Hintaa komeudelle tuli 26,90 ja valintapäätöstä auttoi huomattavasti Stockan helmikuun tarjouskuponki-kampanja.




Pakkohan uuta vempelettä oli heti kokeilla. Kuorimattomista kynsistä tulee valkosipulimuussia ja hävikkiä niin viipalointipuolella kuin puserruspuolella. Kuorituista kynsistä tulee melko hyviä viipaleita ja mehukasta muussia. Edelleen aika paljon hävikkiä. Ja se pesu, isotöistä valkosipulin kaivelua terien välistä, mutta pesukone onneksi hoiti viimeistelyn mallikkaasti. Tositoimiin puserrin päätyi, kun "erikoisinta, mitä et ole koskaan tehnyt" -teeman mukaisesti tein eilen elämäni ensimmäistä kertaa perusrisottoa. Siitä lisää myöhemmin.



Valkosipulikermaperunat

Olen jokseenkin tarkka ruokien raaka-aineista, mutta en välttämättä niinkään mittasuhteista tai tekotavoista. Raaka-ainetarkkuudella tarkoitan sitä, että Sacher-kakkuun on oltava tietyn merkkistä suklaata, kahviin lorautan luomumaitoa ja näihin kermaperunoihin käytän aina kiinteämaltoisia perunoita, jotka eivät muhi uunissa muussiksi asti. Perunoiden ja valkosipuleiden viipaloiminen käy kätevästi mandoliinilla ja lopputulos on tasalaatuista siivua.


Tarpeet:


1 kg kiinteämaltoisia perunoita
2-6 valkosipulinkynttä
tuoretta tai kuivattua timjamia
3,3 dl ruokakermaa
suolaa ja pippuria maun mukaan

Teko-ohje:


Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Pese ja kuori perunat, kuori valkosipulinkynnet. Viipaloi perunat ja valkosipuli ohuiksi lastuiksi.  Laita viipaleet voideltuun uunivuokaan ja lisää päälle mausteet. Jos käytät tuoretta timjamia, niin ota vain lehdet mukaan. Sekoita ainekset keskenään. Lorauta kerma lopuksi ja paista uunissa noin tunti.


perjantai 1. maaliskuuta 2013

Kovan päivän ilta: rocky road

Perjantai oli lapsena minun karkkipäiväni. Edelleenkin perjantai on viikon kohokohta: ihana viikonloppu alkaa, eikä yhtään vapaapäivää ole vielä kulunut. Samalla kun katsoo telkkarista Voice of Finlandia ja mutustaa näitä, voi arjen panna pakettiin ainakin hetkeksi. Sain alunperin ohjeen työkaverini kaverin kautta. Muistaakseni ohjeessa oli alunpitäen suolapähkinöitä, mutta allergian vuoksi olen korvannut ne oikeilla pähkinöillä. Rakenteesta tulee minusta paras, kun siinä on vaahtokarkkia, pähkinää ja Marie-keksejä. Suklaana käytän Fazerin sinistä, koska pidän siitä. En aina malta ihan pitää ohjeen mittasuhteita samana, mutta idea on, että suklaata on oltava riittävästi, jotta homma pysyy kasassa. Rocky roadissa saa sattumat olla melko suuria!




Tarpeet:


200 g Fazerin sinistä suklaata
1 dl pähkinöitä
6-8 kpl  Marie keksiä
50-100 g vaahtokarkkeja

Teko-ohje:


Vuoraa vati leivinpaperilla tai ota paperiset leivosvuoat valmiiksi. Pilko vaahtokarkkeja saksilla tarvittaessa pienemmiksi. Murskaa Marie-keksit muutamaan osaan. Hienonna tarvittaessa pähkinöitä pienemmäksi veitsellä leikkuulaudalla. Paloittele suklaa ja sulata se hiljalleen välillä sekoittaen mikroaaltouunissa tai hellalla vesihauteessa. Sekoita suklaa ja muut aineet keskenään ja laita seos jähmettymään viileään leivinpaperilla vuoratulle vadille tai pieniin leivosvuokiin. Leikkaa annospalat terävällä veitsellä.