torstai 28. helmikuuta 2013

Pikaruokaa kiireiselle: Kermainen savulohipasta

Hyvää ja herkullista -osaston helpoimmasta päästä on lohipastan valmistaminen. Siihen ei myöskään tuhlaudu aikaa liiemmin, vaikka tätäkin sapuskaa voi tuunata loputtomiin. Nyt piti saada nopeasti valmista, joten pilkkomiset ja muut kommervenkit oli jätettävä toiseen kertaan. Jos kastike tuntuu liian kermaiselta, sitä voi "laimentaa"maidolla ja maizenalla.




Tarpeet kahteen annokseen:


300-350 g savulohta
2dl ruokakermaa
(0,5-1 dl maitoa+0,5-1 rkl maizenaa)
tuoretta tai kuivattua tilliä
suolaa
pippuria myllystä

pastaa
parmesania

Teko-ohje:


Keitä pasta ohjeen mukaan. Pastan voi tarjota erillisenä tai tarjoilla yhdestä kulhosta lohikastikkeen kanssa. Pilko savulohi pienemmiksi palasiksi. Kiehauta kerma kattilassa. Lisää savulohi ja tilli kattilaan. Jos kastike tuntuu liian kermaiselta lisää maitoa ja maizenaa. Kuumenna kiehumispisteeseen ja anna tekeytyä 2-3 minuuttia hellalla miedolla lämmöllä. Mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla. Tarjoile pastan kera. Lisää annoksen pinnalle lopuksi parmesania.

keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Omenainen unelmatorttu

Omppusosetta riittää edelleen, kun viime vuonna sato oli niin hyvä. Tällä kertaa laitettiin sosetta unelmatortun sisään. Monesti teen vaalean kääretorttupohjan ja täytteeksi yhden kermapurkin vaahdotettuna ja omenasosetta. Edelleenkin näin tehty kääretorttu on minusta maailman parasta. No vaihtelu virkistää ja nyt omenasosetta ja kermavaahtoa käärittiin suklaarullan sisään. Toimin tällä kertaa työnjohtajana ja sain istua valmiiseen kahvipöytään. Leipojalle tämä olikin elämän ensimmäinen kääretorttu ja minulle hyvä muistutus siitä kuinka eri lailla näitä reseptejä itse kukin lukee ja ymmärtää.

Tarpeet:


4 munaa
2 dl sokeria
1,5 dl perunajauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
1,5 tl leivinjauhetta

2-3 dl omenasosetta
2 dl kuohukermaa
sokeria maun mukaan
1 tl vaniljasokeria
tarvittaessa kostutukseen maitoa ja sokeria

Teko-ohje:


Kuumenna uuni 225 asteeseen ja laita leivinpaperi pellille valmiiksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää jauhot siivilän läpi muna-sokerivaahtoon ja sekoita kuplia säästellen varovasti kaikki aineet sekaisin. Levitä taikina pellille ja paista 6-8 minuuttia. Ota pois uunista ja anna jäähtyä hetki.

Ota työpöydälle uunipellin kokoinen palanen leivinpaperia ja ripottele sokeria sen päälle. Kumoa kääretorttulevy sokerin päälle ja irroita varovasti paistamisessa käytetty leivinpaperi.

Vatkaa kermavaahto ja mausta se sokerilla ja vaniljasokerilla. Jos omenasose on jo makeaa valmiiksi, pelkkä vaniljasokeri voi riittää maustamaan vaahdon. Kostuta kääretorttupohja tarvittaessa. Levitä pohjan päälle ensiksi omenasose ja sen jälkeen kermavaahto. Jätä levyn toiseen pitkään sivuun neljän sentin kaistale ilman kermavaahtoa. Rullaa kääretorttu leivinpaperin avulla niin, että kermaton alue tulee pohjalle. Paketoi kääretorttu leivinpaperiin ja folioon/muovikelmuun ja laita jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi tekeytymään.

tiistai 26. helmikuuta 2013

Makeantuliset broilerinkoivet

Viikonloppuna tulee herkuteltua, mutta viime viikkoina on pitänyt yrittää säästää talousmenoissa, jotta matkakassaan jäisi vähän enemmän rahaa. Broilerinkoivet ovat edullisia, tosin kultani mielestä niiden syömiseen menee enemmän energiaa kuin niistä saa. Tuleehan sitä annoksesta biojätettä ja ehkä se edullisuus on vain silmän lumetta. Joka tapauksessa hyvällä marinadilla koipipaloista tuli maukasta ruokaa. Koipien kanssa joutuu ennakoimaan, sillä niiden pitäisi ehtiä marinoitua monta tuntia, mielellään yön yli. Lisukkeeksi sopii bataattiranskalaiset uunissa, bataattipyree tai raikas salaatti. Marinadi, jolla koivet marinoitiin sopii myös muulle broilerinlihalle ja possulle.



Tarpeet:


800g-1000g broilerin koipia
3 suurta valkosipulinkynttä
1 tl suolaa
cayenne-pippuria tai chilijauhetta
1 dl makeaa chilikastiketta
4 rkl punaviinietikkaa
4 rkl öljyä

Teko-ohje:


Sekoita kaikki mausteet, chilikastike, etikka ja öljy keskenään. Laita broilerinkoivet riittävän isoon ja vahvaan muovipussiin ja hulauta marinadi perään. Puristele pussia niin, että maustekastike leviää kaikkialle. Anna maustua yön yli jääkaapissa. Kypsennä koipia uunipellillä 200 asteessa noin 45-60 minuuttia tai kunnes koivet ovat kypsiä.

maanantai 25. helmikuuta 2013

Bataattipyree

Bataattipyree syntyi jääkaapin viikkokatsauksen jälkeen, kun bataattia oli jäänyt muusta ruuanlaitosta tähteeksi. Toisaalta tarvitsin lisäkkeen ja niinpä laitoin bataatin pataan. Tämän helpommaksi ei enää ruuanlaitto voi mennä, mutta bataatin ihana maku ei välttämättä kaipaa voimakkaita mausteita. Tästä tulikin lempeän makuinen lisäke tulisemmalle ruualle.




Tarpeet:


1 bataatti (n. 800 g)
vettä keittämiseen
0,5-1 rkl rakuunaa
suolaa
25 g voita

Teko-ohje:


Kuori ja pilko bataatti pienemmiksi palasiksi. Kiehauta kattilan pohjalla vettä ja lisää bataattilohkot ja rakuuna keitinveteen. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Kaada keitinvesi talteen ja soseuta bataatit survimella. Lisää seokseen nokare voita ja tarpeen mukaan keitinvettä, jotta saat siitä sopivan koostumuksen. Tarkista maku ennen tarjoilua.

sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Cajun-maustettu hampurilaispihvi

Tämä on hemmotteluruokaa kullalleni: hampurilaista ja bataattia eli hänen lempparinsa samalla lautasella. Muutenkin kevään edetessä alkaa mieleen pulpahdella ihanat kesägrillaukset ja vaikka paistoin nämä pihvit uunissa, tulee niihin kesällä grillatessa vielä herkullinen twisti lisää.

Laitoin pihveihin paljon maustetta ja niistä tuli minun makuuni aika tulisia. Jos mausteiden määrä epäilyttää, kannattaa maustamista tehdä vähän kerrallaan ja kypsentää joko mikrossa tai paistinpannulla välillä koepaloja.

Lisänä tarjosin uunissa tehtyjä bataattiranskalaisia ja korianterisilpulla ryyditettyä majoneesia. Tein pihveistä paksuja ja itse hampurilainen syötiin avoversiona. En laittanut taikinaan kananmunaa ja pihvien rakenne jäi murumaiseksi. Pihvit kannattaakin kääriä pekoniin ja paistaa uunissa ritilällä.



Tarpeet noin kuuteen pihviin:


200 g bataattia
400 g nauta-sikajauhelihaa
1 hapan omena
1 sipuli
tuoretta korianterisilppua (noin puoli punttia)
1 tl cayennepippuria
2 isoa valkosipulinkynttä
0,5 tl paprikaa
1 tl timjamia
1 tl oreganoa
suolaa ja pippuria
1 pkt savupekonia

Teko-ohje:


Keitä bataatit kevyesti suolatussa vedessä pehmeiksi (noin vartti). Valuta bataatit hyvin ja soseuta ne haarukalla hienoksi muhennokseksi. Laita jauheliha kulhoon, lisää siihen bataattisose ja raastettu omena. Raasta joukkoon myös sipuli tai pilko se veitsellä pieneksi kuutioksi. Purista valkosipuli ja lisää kaikki mausteet. Sekoita ainekset keskenään. Muotoile noin kuusi pihviä ja laita ne jääkaappiin tekeytymään noin puoleksi tunniksi. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Kääräise pihvit ennen paistamista pekoniin ja laita ne paistumaan pellille ritilän päälle noin 20-30 minuutiksi, kunnes ne ovat kypsiä. Paistamisen voi tehdä myös grillissä, aika riippuu pihvien paksuudesta.

torstai 21. helmikuuta 2013

Broilerikastike

Jotain hyvää, jotain simppeliä eli paluu perusasioiden äärelle. Kermainen pastakastike on mieleeni ja tällä kertaa vaihdoin kerman Koskenlaskija-sulatejuustoon. Ihanan keltainen väri tulee kurkumasta ja ihana maku juustosta sekä valkosipulista. Nam, miten hyvää!




Tarpeet:


500 g maustamattomia broilerin filesuikaleita
loraus avokadoöljyä tai muuta hyvää öljyä
1 sipuli
1 punainen paprika
4 valkosipulinkynttä
1 tl kurkumaa
(ripaus cayennepippuria)
kunnon pyöräytykset pippurimyllystä
3 dl kana- tai kasvislientä (esim. fondista)
1 rkl maissitärkkelystä
1/3 pakettia Koskenlaskija-sulatejuustoa

Teko-ohje:


Pilko sipulit ja paprika paloiksi. Ruskista sipuli ja broilerin suikaleet öljyssä paistinpannulla. Lisää ruskistamisen loppupuolella paprikat sekä valkosipuli. Kääntele niitä hetki pannulla. Lisää mausteet. Sekoita kanaliemen joukkoon maissitärkkelys ja kaada suurus pannulle. Keitä miedolla lämmöllä viisi minuuttia ja lisää sulatejuusto pienempinä nokareina sulamaan kastikkeen joukkoon. Tarkista, että broilerit ovat kypsiä ja maku kohdallaan.

keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Hölskytyskurkut

Perinteisiin hölskytyskurkkuihin saa uutta makua vaihtamalla etikan riisiviinietikaksi. Tarjoilin näitä teriyakibroilerin ja teriyakidipin kanssa.

 

Tarpeet:


10-15 cm kurkkua
ripaus suolaa
2 rkl sokeria
3 rkl riisiviinietikkaa

Teko-ohje:


Leikkaa kurkku ohuiksi siivuiksi esim. juustohöylällä. Laita kurkkuviipaleet, sokeri ja ripaus suolaa kerroksittain kannelliseen kulhoon. Laita kansi päälle ja ravistele voimakkaasti, jotta kurkku mehustuu. Kaada kurkkuviipaleiden päälle riisiviinietikkaa maun mukaan. Anna maustua hetki viileässä ennen tarjoilua.

Teriyakidippi

Teriyakibroilerin kanssa kannattaa tarjoilla teriyakidippiä. Se tehdään samoista raaka-aineista kuin teriyakimarinadi.


Tarpeet:


4 rkl japanilaista soijakastiketta
4 rkl mirin-riisiviiniä
2 tl hienoa sokeria
1 tl raastettua inkivääriä
1 murskattu valkosipulinkynsi

Teko-ohje:


Laita kaikki tykötarpeet pieneen kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä, hämmentäen kunnes sokeri on sulanut. Keitä miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia, kunnes kastike sakenee. Jäähdytä ja tarjoile.


Teriyakibroileria

Sushi on hyvää, mutta minusta aika isotöistä tehtävää, kun näpertämistä on paljon. Lisäksi pöytäseurueeni karsastaa kalaa, joten täytyi etsiä kompromisseja. Onneksi löytyi suosikkiruuan tasolle noussut teriakibroilerin ohje. Tämänkin tekeminen vaatii hieman aikaa ja oikeaa ajoitusta, mutta on kaiken vaivan arvoista. Teriyakibroilerin kaveriksi teen sushiriisiä, hölskytyskurkkuja ja teriyakidippiä.


Tarpeet:


500-600 g broilerin rintafileitä
loraus avokadoöljyä tai muuta hyvää öljyä
hienoksi silputtuja sipulinvarsia

Tarpeet teriyakimarinadi:


4 rkl japanilaista soijakastiketta
4 rkl mirin-riisiviiniä
2 tl hienoa sokeria
1 tl raastettua inkivääriä
1 murskattu valkosipulinkynsi

Teko-ohje:


Sekoita kaikki aineet keskenään riittävän isossa kulhossa, johon broileritkin mahtuvat. Laita broilerit marinoitumaan 30-40 minuutiksi. Kääntele broilereita välillä. Paista marinoituneet broilerifileet öljyssä paistinpannulla. Sivele broilerit käännettäessä marinadilla. Teriyakimarinadi palaa helposti, joten pidä pannun lämpötila maltillisena. Leikkaa kypsät broilerit leikkuulaudalla ohuiksi siivuiksi. Ripottele pinnalle sipulisilppua. Tarjoile sushiriisin, teriyakidipin ja hölskytyskurkkujen kanssa.





tiistai 19. helmikuuta 2013

Puolukkasmoothie

Pakstimesta löytyy edelleen viime kesän satoa, jota pitäisi saada hyötykäyttöön. Mansikat, vadelmat ja omppumehu alkavat olla jo lopussa, mutta puolukoita, mustikoita ja omppusosetta riittää. Tässä smoothiessa on flavonoidit ja maitohappobakteerit samassa lasissa. Joukkoon voi laittaa myös kauraleseitä tai pellavansiemeniä.

Tarpeet:


1,5 dl jäisiä puolukoita
3 dl piimää (AB, Gefilus)
1 rkl hunajaa
(kauraleseitä tai pellavansiemeniä)

Teko-ohje:


Sekoita kaikki aineet keskenään sauvavatkaimella tai tehosekoittimella. Tarjoile heti.



maanantai 18. helmikuuta 2013

Raikas salaatti

Vein luokkatapaamiseen kinkkupiirakan lisäksi salaattia. Pidän siitä, että salaatissa on paljon sattumia, pelkkiä "heiniä" en halua lautaselleni. En ole terveysintoilja, mutta pari kertaa Paula Heinosen luennolla käyneenä valitsen salaatin pohjaksi syvänvihreitä salaatinlehtiä, joissa on muutakin kuin vettä. Luomulaatua ja kotimaista ei näin talvella meinaa löytyä, joten käytin, Heinosen ohjeista piittaamatta, ulkomaista salaattimixiä. Siinä oli ainakin pikkupinaattia ja rucolaa. Makua salaattin tuli avokadosta, päärynästä ja verigreipistä. Tähän salaattiin olisi voinut lisätä hyvin juustoa, rapuja tai kypsää broileria, jos olisi halunnut ruokaisamman version.

Salaattia tehdessä sattumat valuvat helposti tarjoilukulhon pohjalle ja kasasinkin salaatin kerroksittain niin, että salaatinlehdet jäivät pohjalle ja herkkupalat pinnalle.

 Tarpeet:


salaatinlehtiä
1 päärynä
1 avokado
0,5 limen mehu
1 verigreippi
0,5 kurkkua
kevätsipulin vihreitä versoja tai ruohosipulia

Kastikkeen tarpeet:


0,5 limen mehu
2-3 ruokalusikallista avokadoöljyä tai muuta hyvää öljyä
1 tl hunajaa
pari pyöräytystä pippurimyllystä
 


Teko-ohje:


Huuhtele ja valuta salaatinlehdet tarvittaessa. Valmista kastike sekoittamalla kaikki aineet yhteen pienessä kulhossa. Pilko kurkku pieniksi palasiksi. Kuori ja leikkaa päärynä pieniksi palasiksi erilliseen kulhoon. Halkaise greippi ja nostele lusikalla greippilohkoja päärynöiden päälle. Valuta myös greipistä tuleva mehu päärynäpilkkeiden päälle. Puolita avokado ja tee sen hedelmälihasta pieniä palasia omaan kulhoon. Valuta limenmehu avokadopalasten päälle. Laita tarjoiluastian pohjalle salaatinlehdet, revi niitä tarvittaessa käsin pienemmiksi. Lisää kasvikset kerroksittain salaatinlehtien päälle. Leikkaa saksilla sipulinvarsia salaattitarpeiden pinnalle. Pirskottele kastike lopuksi päällimmäiseksi ja tarjoa.

sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Kinkkupiirakka

Meillä oli pitkästä aikaa vanhojen luokkakavereitten tapaaminen. Aluksi oli tarkoitus mennä ravintolaan, mutta väen vähentyessä pidot rupesivat taas paranemaan ja päätimme pitää nyyttikestit erään luokkalaisen  kotona. Minun nyyttäri-tehtäväkseni jäi kinkkupiirakan ja salaatin valmistaminen. Yleensä jännitän kovasti, miten tekeleeni kelpaavat ja joka ikinen kerta hankin lisäjännitystä tekemällä jotain uutta aivan ensimmäistä kertaa.

Tässä kinkkupiirakassa erikoista on se, että päälliseen tulee majoneesia eikä lainkaan juustoa. Pohjasta tuli hyvä, joten sitä tulen varmaan hyödyntämään muissakin suolaisissa piiraissa.



Tarpeet pohjaan:


75 g voita
2,5 dl täysjyvävehnäjauhoja
0,5 dl perunasosejauhoja ("mummon muussia pussista")
0,5 tl leivinjauhetta
1 dl vettä

Pohjan teko-ohje:


Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita jauhoseos ja huoneenlämmössä pehmennyt voi keskenään. Lisää lopuksi vesi ja sekoita taikinaksi. Levitä taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille jauhotetuin käsin taputtelemalla.

Täytteen tarpeet:


200 g savukinkkua
1 punainen paprika
0,5 rkl kuivattua basilikaa
kevätsipulin vihreitä versoja
pippuria myllystä


Täytteen teko-ohje:


Pilko savukinkku ja punainen paprika pieniksi paloiksi. Levitä palaset piirakkapohjan päälle. Silppua kevätsipulin varsia saksilla pieneksi silpuksi paprikoiden ja savukinkun päälle. Ripottele kuivattu basilika ja pyöräytä myllystä pippurit.

Päällisen tarpeet:


1 tlk kermaviiliä
2 munaa
0,5 dl majoneesia
(ripaus suolaa)

Päällisen teko-ohje:


Riko ensin munien rakenne rikki ja lisää sitten muut aineet hyvin sekottaen. Kaada seos vuokaan. Paista 175 asteessa 30-40 minuuttia kunnes piirakan reunat ovat ruskistuneet ja täyte hyytynyt.

lauantai 16. helmikuuta 2013

Suppilovahverokeitto

Suppilovahverosato on ollut mitä parhain parina viime vuotena. Meillä on lisäksi kotopuolessa kasvupaikka, josta on joka vuosi saanut ainakin vähän sieniä. Viime syksynä hyötykasvikuivuri jäi auttamattoman pieneksi ja kuivasin sieniä saunassa. Näin kannattikin toimia, koska saunakuivatus vaati vähemmän vaivaa. 

Suppiskeitossa sienten määrä mitoitetaan omaan makuun sopivaksi. Liottelin sieniä reilun puoli tuntia ja aika olisi voinut olla vähän pitempi, kun jalkaosat olivat hieman kovia. Sieniä olisi voinut myös puristella kuivana pienemmiksi paloiksi. Ehkä sitten ensi kerralla. Keiton lisäksi tein nopeasti ruisleipätikkuja.

Tarpeet:


2 kourallista kuivattuja suppilovahveroja tai vastaava määrä tuoreita/pakastettuja
8 dl vettä
1 kasvisliemikuutio tai vastaava määrä fondia
1 sipuli
1-2 valkosipulinkynttä
2 rkl voita
0,5 rkl rakuunaa
3-4 rkl vehnäjauhoja
2 dl maitoa
1/3 pkt koskenlaskija sulatejuustoa
pippuria myllystä
suolaa tarvittaessa


Teko-ohje:


Liota suppilovahverot pehmeiksi vedessä.

Pilko sipulit pieneksi ja kuullota niitä voissa paistinpannulla läpikuultaviksi. Siivilöi ylimääräinen vesi pois sienistä ja säästä liotusvesi. Lisää sienet paistinpannulle ja kääntele hetki.

Kiehauta vesi ja lioutusliemi (yhteensä 8 dl nestettä!) kattilassa. Lisää kasvisfondi, sipulit ja sienet sekä kuivattu rakuuna. Sekoita maito ja jauhot keskenään suurusteeksi ja lisää se kattilaan sekoittaen. Anna kiehua hiljalleen noin viisi minuuttia.

Lisää koskenlaskia pieninä nokareina keittoon ja sulata se miedolla lämmöllä keiton sekaan. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.

Ruisleipätikut:


4 ruisleipäviipaletta (tässä ruispaloja)
avokadoöljyä tai muuta hyvää öljyä
2-4 murskattua valkosipulinkynttä
sormisuolaa

Teko-ohje:


Laita uunin grillivastus kuumenemaan. Sivele leipäviipaleet ohuelti öljyssä esim. pullasudilla. Laita lepien päälle valkosipulimurska ja pieni ripaus sormisuolaa. Leikkaa leipäviipaleet suikaleiksi ja laita ne uunipellille (leivinpaperi saattaa kärähtää kuumassa, joten laita paljaalle pellille tai vahdi tarkasti uunia). Paista 3-5 minuuttia uunin grillivastuksen alla.


torstai 14. helmikuuta 2013

Vuohenjuustobroilerivuoka

Tämän ohje pohjautuu pitkälti Hesarin broilerivuokaohjeeseen, jonka löysin pari vuotta sitten. Uunissa vuohenjuusto ja ruokakerma muodostavat kastikkeen, jossa broileriviipaleet kypsyvät. Kastiketta tulee aika paljon, joten tätä voi tarjota minusta pastan kanssa. Yleensä kuitenkin teemme uunijuureksia lisukkeeksi. Alkuperäisessä ohjeessa paistoaika on vain puoli tuntia. Jotta broilerit ehtivät kypsäksi, paistoajan on oltava ainakin 40 minuuttia tai yli. Kannattaa tarkistaa kypsyys leikkaamalla yksi file keskeltä halki. Paksumpiakin fileitä voi käyttää, mutta se pidentää paistoaikaa.

Ystävänpäivän kunniaksi pääsin istumaan valmiiseen pöytään ja kuvassa oleva broilerivuoka on kultani valmistama.


 


Tarpeet:


400 g ohuita broilerinleikkeitä
200-250g vuohenjuustoa
2-3 tomaattia
1,5 tl suolaa
2 valkosipulinkynttä
mustapippuria myllystä
hienonnettua basilikaa
1 prk ruokakermaa


Teko-ohje:


Leikkaa vuohenjuusto noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Pese tomaatit ja leikkaa ne viipaleiksi. Lado voideltuun uunivuokaan limittäin leikkeet sekä vuohenjuusto- ja tomaattiviipaleet. Laita basilikaa kerrosten väliin. Ripottele mausteet pinnalle. Lisää kerma. Paista 175 asteisessa uunissa noin 40-60 minuuttia.

Mokkapalat

Mokkapalat ovat 80-luvun lahja ihmiskunnalle! Ehkä ne keksittiin jo aikaisemmin, mutta minun elämääni ne tulivat juuri 80-luvulla ja isoveljen rippijuhlien kautta. Oheinen resepti on suoraan 80-luvulta, se on yksi ensimmäisiä talteenottamiani reseptejä. Kuorrutus on nykymittapuun mukaan ohut ja tehty 227 g tomusokeripakkauksesta. No, sen verran olen muttanut, että vanilliinisokerin sijasta käytän vaniljasokeria ja vahva kahvijuoma on aitoa espressoa.

Tarpeet:


200 g voita
3 munaa
3 dl sokeria
2 dl maitoa
5 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
3 tl vaniljasokeria
3 rkl kaakaojauhetta (tummaa)

Kuorrutus:


1 pkt tomusokeria (227 g eli neljä desiä)
75 g voita
5 rkl vahvaa kahvia (espressoa)
1 rkl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria

Pinnalle stösseleitä, kookoshiutaleita tai pähkinärouhetta




Teko-ohje:


Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Sulata voi ja anna sen jäähtyä. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään.

Sekoita munavaahtoon vuorotellen maitoa, jauhoseosta ja voisulaa.

Kaada taikina leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja paista 200 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. Anna valmiin pohjan jäähtyä.

Kuorrutuksen teko:


Kiehauta kaikki aineet liedellä kattilassa. Anna kuorrutuksen hetki jäähtyä ja levitä se sitten jäähtyneen pohjalevyn päälle. Ripottele pinnalle strösseleitä tai muita koristeita. Kun kuorrutus on jähmettynyt, leikkaa mokkapalat terävällä veitsellä ruuduiksi.


keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Punajuurisosekeitto vuohenjuustolla tai ilman

Ystäväni oli tulossa töitten jälkeen kylään arki-iltana. Halusin tarjota jotain kevyttä syötävää, jonka voisin valmistaa työpäivän jälkeen. Ensiksi ajattelin koota salaatin, mutta siihen olisi tarpeet pitänyt hakea etäämmältä kaupasta ja aika ei riittänyt. Punajuuripussi pelasti suunnitelmat ja lähikaupasta sain sopan kaveriksi maalaispatonkia ja tuorejuustoa.

Suosikkini vuohenjuusto sopii punajuuren kaveriksi mainiosti, mutta sen voi korvata lorauksella kermaa.

Tarpeet:

800g punajuuria
300 g jauhoisia perunoita
1 sipuli
1 litra vettä
1 kasvisliemikuutio
2 tl timjamia
100g pehmeää vuohenjuustoa tai loraus kermaa
mustapippuria myllystä
suolaa
pinnalle raejuustoa, tuoretta timjamia tai nokare vuohenjuustoa


Pese ja kuori punajuuri ja perunat. Pilko ne palasiksi.

Kiehauta vesi kattilassa ja lisää kasvisliemikuutio sekä kuivattu timjami. Lisää pilkotut juurekset kattilaan.

Kuori ja hienonna sipuli ja lisää se kattilaan.

Kun juurekset ovat kypsiä, soseuta keitto sauvasekoittimella tai monitoimikoneella.

Kuumenna soseutettu keitto uudelleen ja lisää loraus kermaa tai pehmeää vuohenjuustoa. Lisää pippuria myllystä.

Tarkista maku ja tarjoile.


tiistai 12. helmikuuta 2013

Hedelmäinen curryriisi

Riisi on tylsä lisäke sellaisenaan, mutta tällä ohjeella siitä saa pienellä vaivalla vähän erilaisempaa. Tätä syötiin porsaan sisäfileen kanssa.

Tarpeet:


2 rkl öljyä
1 rkl voita
1 sipuli
1 tl currya
n. 2 dl riisiä
2,5 dl kanalientä
1,5 dl hedelmämehua (täysmehua esim appelsiini, ananas)
1 laakerinlehti
0,5 tl kuivattua timjamia
suolaa maun mukaan


Teko-ohje:


Pilko sipuli pieniksi paloiksi.

Kuullota sipuli öljyn ja voin seoksessa. Lisää joukkoon curry ja riisi ja kuullota vielä pari minuuttia.

Lisää kanaliemi ja hedelmämehu, laakerinlehti ja muut mausteet.

Odota kunnes riisi kiehuu ja alenna sen jälkeen lieden lämpötila pienimmälle teholle. Anna hautua noin 20 minuuttia. Hämmennä riisiä välillä ja lisää tarvittaessa vettä. Tarkoitus
on, että riisi imee itseensä kaiken nesteen 20 minuutin haudutuksen aikana.
Poista laakerinlehti ennen tarjoilua.

Omenakastike possulle

Porsaanfileen kaveriksi tein omenakastiketta, jonka ohjeen olen poiminut matkaani työväenopiston kokkailukurssilta. Kastike on saanut inspiraationsa "Oi ihana toukokuu"-sarjasta, jossa syödään hyvin ja jatkuvasti. Tätä kastiketta tarjottiin sarjassa hanhenlihan kastikkeena. Mamma Larkin lisäsi kastikkeeseen lopuksi aina tennispallon kokoisen kimpaleen voita. Olen huomannut, että vähempikin riittää.  Omenakastikkeeseen saa mukavasti upotettua viime syksyn ihanaa omenasatoa.

Tarpeet:


3 dl kanalientä
1 tl currya
mustapippuria reilut pyöräytykset myllystä
2-3 rkl maizenaa tai ohrakasta
0,5 dl vettä tai haaleaa kanalientä
1 dl hienoa omenasosetta (makeuttamatonta)
2 rkl voita
suolaa tarvittaessa

Kiehauta liemi ja mausteet. Sekoita suurus nesteeseen ja lisää kastikkeeseen koko ajan
sekoittaen. Lisää omenasose ja lopuksi nokare voita. Sekoita ja maista. Lisää suolaa
tarvittaessa.

maanantai 11. helmikuuta 2013

Porsaan sisäfile uunissa

Porsaan sisäfilettä ei tule kovin usein tehtyä. Se olisi kyllä pihvilihaan nähden edullista ja onnistumisen kannalta melko varma laji. Nyt ostimme pienimmän löytämämme possun sisäfileen, josta riitti hyvin meille kahdelle. Marinadia olisi riittänyt isommankin fileen tai kahden pienemmän marinoimiseen.

Tarpeet punaviinimarinadiin:


0,3 dl soijakastiketta
2 tl worcester-kastiketta (worcestershirekastike)
1 dl punaviiniä
2-4 valkosipulinkynttä pilkottuna
1 tl hunajaa
3 rkl sokeria

Sekoita kaikki marinadin ainekset keskenään. Laita siistitty porsaanfile muovipussiin ja lisää joukkoon marinadi. Anna marinoitua 1-1,5 h huoneenlämmössä. Paista sisäfile uunissa 175 asteessa ilman marinadia noin 30-40 minuuttia. Porsaanlihan on oltava läpikypsää ennen syömistä.

Kastikkeeksi sopii esim. omenakastike possulle ja lisäkkeeksi hedelmäinen curryriisi.

sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Pihviä ja maustevoita


Pihvi ja uunijuurekset ovat herkutteluruokaa parhaimmasta päästä.. Paistan pihvit valurautapannulla ja Oivariinissa. Pihvikurssilla opetettiin, että Oivariinissä on juuri oikea suhde voita ja öljyä. Öljy kestää kovempaa paistolämpötilaa ja voi tuo makua pihviin. Valurautapannu on ollut yksi järkevimmistä keittiöhankinnoistani. Ostin sen opiskeluaikoina monta vuotta sitten ja vaikka hinta silloin hirvittikin, se kannatti ostaa.

Pihvinpaistamisessa kokemus tuo varmuutta ja kaikki lähtee siitä, että liha on hyvää ja mureaa. Alkuaikoina katsoin kellosta paistoaikaa per puoli ja vieläkin yritän pitää jotain käsitystä ajasta. Pihvit ovat kuitenkin eripaksuisia, pannun lämpötila vaihtelee ja mitä tahansa muuta voi sattua. On käynyt niinkin, että paistettu pihvi on pitänyt laittaa  ruokalautaselta uudelleen pannulle kypsymään lisää. Pihvi on minusta parasta puoliraakana, mutta makuja on monia. Helpointa lienee paistaa pihvi täysin kypsäksi, joku sellaistakin on toivonut. Syöjät kuitenkin odottavat pihviä, eikä toisinpäin.

Joskus liian paljon hyvää on ihanaa ja pihvin kanssa tuleekin helposti herkuteltua myös lisäkkeissä. Vuohenjuustoperunat tai valkosipulikermaperunat ovat oiva lisäke. Myös uunijuurekset sopivat mainiosti pihvin kylkeen. Punajuuri ja bataatti ovat suosikkejani, siihen päälle kuin vielä lisää nokareet vuohenjuustoa ja kylkeen paahdetut valkosipulit, on ruokaelämys täydellinen. Kastikkeen voi korvata joskus maustevoilla, jota on helppo maustaa omaan makuun sopivaksi.



Maustevoi pihville (viisi voinappia)


 
50 g voita
1 valkosipulinkynsi
1 mm paprikajauhetta
(hyppysellinen   suolaa)
pyöräytys tai pari pippurimyllystä
1 mm timjamia

Kuutioi voi kulhoon ja anna hetki notkistua huoneenlämmössä.  Kuori valkosipulinkynsi ja hienonna se. Lisää mausteet hyvin sekoittaen. Laita voi leivinpaperin päälle ja muotoile se noin kolmen sentin tangoksi. Laita maustevoipötkö jääkaappiin tai pakastimeen kovettumaan. Kun pihvit ovat valmiit, leikkaa maustevoista nappula pihvin päälle.

Tarjoile pihvin ja uunijuuresten kera.

Vuohenjuustolla kuorrutetut uunijuurekset ja paahdetut valkosipulit

Pihvin kylkeen sopivat herkuttelu-uunijuurekset. Monesti teen uunijuurekset ihan vain sellaisenaan uunissa. En välttämättä edes laita öljyä, mutta yrttimausteita kyllä. Vuohenjuusto kruunaa nämä herkkujuurekset.

Tarpeet:

punajuuria
bataatti
avokadoöljyä tai muuta hyvää öljyä
yrttejä ja mausteita maun mukaan (rakuunaa ja basilikaa kannattaa ainakin kokeilla)
vuohenjuustoa
kokonaisia valkosipuleita
hunajaa

Pese ja kuori punajuuret ja bataatti. Paloittele juurekset 1-1,5 cm paksuisiksi palasiksi. Leikkaa valkosipulit puoliksi. Laita punajuuret omaan kulhoon ja bataatit toiseen. Lisää molempiin kulhoihin loraus öljyä ja mausta haluamallasi yrttimausteella. Myös pyöräytys pippuria myllystä on paikallaan. Sekoita juurekset, jotta mausteet ja öljy leviävät tasaisesti. Lorauta valkosipuleiden päälle vähän öljyä ja hunajaa.

Jos juuresviipaleet ovat osapuilleen samankokoisia, pisimmän paistoajan vaativat punajuuret, sitten valkosipulit ja vähiten aikaa kuluu bataattien kanssa.  Punajuurten paistoaika voi olla lähemmäs tunti, valkosipuleiden noin 40 minuutissa ja bataatit kypsyvät puolessa tunnissa. Paistoaika riippuu palasten koosta. Vuohenjuusto lisätään juuresten päälle noin kymmeneksi minuutiksi paistoajan lopussa. Uunin lämpötila on 175 astetta.

lauantai 9. helmikuuta 2013

Frittata - uunimunakas

Uunimunakkaan kanssa ei tarvitse jännittää, miten munakkaan kääntäminen sujuu. Malttia tarvitaan, jottei hellalla paistamisvaiheessa pohja pala, mutta muuten tämä on helppo ja nopea valmistaa. Yrttien ystävä lisää seokseen basilikaa, oreganoa..


Tarpeet:


6 munaa
50 g parmesan raastetta
suolaa
pippuria myllystä
2 valkosipulin kynttä
1 sipuli
100 g kinkkuleikettä
100 g papuja (pakaste)
öljyä paistamiseen.
pinnalle persiljasilppua.


Teko-ohje:


Laita uunin grillivastus kuumenemaan. Raasta parmesaani. Pilko sipulit ja suikaloi kinkkuleikkeet pienemmäksi. Riko munien rakenne kulhossa. Lisää mausteet sekä raastettu parmesaani munien joukkoon.





Kuullota sipulit ja pavut öljyssä uuninkestävällä paistinpannulla. Lisää kinkkusuikaleet. Lisää munaseos paistinpannulle ja paista miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia, kunnes pohja ja reunat ovat hyytyneet. Laita frittata uuniin grillivastuksen alle 3-5 minuutiksi, kunnes se on saanut kauniin ruskean värin.




Ripottele lopuksi pinnalle persiljaa.

perjantai 8. helmikuuta 2013

Tomaatti-vuohenjuustopasta

Kaupassa oli myytävänä jättikokoisia terttukirsikkatomaatteja iso rasiallinen. Tomaatit sattuivat olemaan vieläpä herkullisia ja sitä myöten myös melko kypsiä. En halua laittaa ruokaa hukkaan ja tomaatteja ei olisi voinut oikein pitempään säilyttää,  joten pelastin tomaatit vuohenjuustopastaan.

Tarpeet:


loraus avokadoöljyä tai muuta hyvää öljyä
1 sipuli
2-4 valkosipulinkynttä
500 g kirsikkatomaatteja
1 rkl hunajaa
1 rkl kuivattua tai tuoretta basilikaa
2 dl vettä tai kasvislientä
suolaa ja pippuria maun mukaan
100-200g vuohenjuustoa
pinnalle tuoretta basilikaa
pastaa

Teko-ohjeet:


Pilko sipulit pieneksi ja puolita kirsikkatomaatit kahtia. Kuullota sipulit öljyssä läpikuultaviksi ja pehmeiksi. Lisää tomaatinpuolikkaat ja basilika ja anna niiden hautua pehmeäksi välillä sekoittaen noin 10-15 minuuttia. Lisää vesi tai kasvisliemi ja keitä vielä noin 10 minuuttia. Keitä sillä välin pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää tomaattikastikkeeseen vuohenjuusto ja hunaja, jätä vähän vuohenjuustoa pinnalle koristeeksi. Anna vuohenjuuston lämmetä hetki, mutta sen ei tarvitse sulaa kokonaan. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Asettele pasta tarjolle ja kaada kastiketta päälle. Ripottele vuohenjuustomurusia annoksen päälle ja lisää vielä silputtua basilikaa.

torstai 7. helmikuuta 2013

Bataattiranskalaiset uunissa

Työkaverini kertoi tekevänsä hyviä ranskalaisia kotiuunissa ja päätin kokeilla minäkin.
Ilman rasvakeitintä ranskiksia ei saa rapeiksi, mutta hyviksi ne tulevat uunissa kuitenkin.
Bataattien lempeä maku saa maustetta paprikajauheesta ja pienestä ripauksesta
cayennepippuria.


Tarpeet:

1-2 bataattia
avokadoöljyä tai muuta hyvää öljyä
paprikajauhetta
cayennepippuria

Teko-ohje


Lämmitä uuni 175 asteiseksi
Pilko bataatit noin sormen paksuisiksi tikuiksi. Laita bataatit, öljy ja mausteet kulhoon ja sekoita niin, että bataatit saavat mausteita ja öljyä pintaan. Laita bataattitikut leivinpaperin päälle uunipellille ja paista tikkujen koosta riippuen noin puoli tuntia 175 asteessa. Tarjoile esim. valkosipuli-chilikatkarapujen ja valkosipulidipin kanssa.

Valkosipulidippi

Tähän erään sattui vähän äkäisempi valkosipulinkynsipari ja maku oli hieman pistävä. Onneksi valkosipuli on suosikkini, eikä ärhäkämpi maku tuottanut vaikeuksia. Valkosipulin määrä kannattaa kuitenkin aina suhteuttaa omaan makumieltymykseensä. Kevyemmän version tästä saa käyttämällä ranskankerman sijaan kermaviiliä tai kevytkermaviiliä.

Tarpeet:


1 prk ranskankermaa
2 valkosipulinkynttä
paprikajauhetta
mustapippuria
ripaus suolaa

Teko-ohje:


 
Pilko valkosipulinkynnet pienen pieniksi palasiksi tai käytä valkosipulin puserrinta. Sekoita kaikki aineet keskenään ja anna vetäytyä noin puoli tuntia jääkaapissa, jotta maut tasoittuvat. Tarjoile esim. valkosipuli-chilikatkarapujen ja bataattiranskalaisten kanssa.

Valkosipuli-Chilikatkaravut

Valkosipuli-chilikatkaravut ovat osapuilleen maailman helpoin herkku. Nämä voi tehdä myös tiikeriravuista. Chilin määrään on vaikea antaa ohjetta, koska tulisuus riippuu niin paljon lajikkeesta. Kasvatin viime kesänä keltaisia chilejä parvekkeen kaidelaatikossa ja maistettuani chilipaprikan päätä totesin pettyneenä, ettei ne ole tulisia lainkaan. Annoin sitten kullalleni kunnon palasen "maista vaikka" ja sen jälkeen tiedettiin, että ne chilit olivat oikein tulisia. Niiden päät vaan maistuivat paprikalta.

Annos valmistuu nopeasti, joten nämä kannattaa tehdä sitten, kun syöjät ovat jo pöydässä!


Tarpeet kahteen annokseen:


reipas loraus avokadoöljyä tai muuta hyvää öljyä
1-2 valkosipulinkynttä pilkottuna
tuoretta tai kuivattua chiliä
1 pss (180g) isoja katkarapuja

Teko-ohje:


Kuumennaa öljy paistinpannulla ja lisää siihen valkosipulinkynnet ja chili. Kuumenna hetki pannulla ja lisää katkaravut. Ravut sitkistyvät, jos niitä paistaa liian pitkään, joten kääntele hetki rapuja pannulla, kunnes ne lämpenevät. Kaada ravut ja pannulle jäänyt liemi rapujen päälle ja tarjoa. Tarjoile bataattiranskalaisten ja valkosipulidipin tai guacamolen kanssa.



keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Guacamole

Kaupan guacamolessa avokado on vähemmistöosakkaana raaka-aineluettelossa. Näin helppotekoinen tahna kannattaakin tehdä itse, kun vain löytää hyviä avokadoja. Monesti guacamoleen laitetaan chiliä tai jalopenoa, mutta lempeämmän version saa jättämällä tuliset ainesosat pois. Tahnasta voi tehdä täysin sileää tai karkeampaa rakenteeltaan. Guacamolea kannattaa kokeilla tex-mex ruokien lisäksi myös ihan leivän päällä.



Tarpeet:


2 syöntikypsää avokadoa
1 limen mehu
puolikas sipuli tai punasipuli
nippu tuoretta korianteria
pieni tomaatti
valkosipulin kynsi
ripaus suolaa
(chiliä tai jalapenoa)


Teko-ohje:


Halkaise avokadot ja poista kivi. Irroita hedelmäliha lusikalla ja muussaa se kulhossa haarukalla hienommaksi. Pirskottele tummumisen välttämiseksi limen mehua avokadososeen päälle. Pilko  tomaatti pieneksi (poista halutessasi tomaatin siemenet). Hienonna korianteri pieneksi silpuksi ja  silppua sipulit (sekä chili). Sekoita kaikki ainekset keskenään.

Jos haluat sileän soseen, muussaa ainekset tehosekoittimessa tai sauvavatkaimella. Tarkista lopuksi maku.

tiistai 5. helmikuuta 2013

Lämmin vuohenjuustoleipä

Tykkään vuohenjuustosta ja sitä saa minun annoksessani olla reilusti!  Lämpimiin voileipiin vuohenjuuston alle sujahtaa usein joko ilmakuivattua kinkkua tai tonnikalaa, mutta nyt kokeilin chorizoa, joka sopii sekin oikein hyvin. Leipänä käytän useimmiten maalaisleipää, mutta nyt pohjana oli ruispaahtoleipä. Vuohenjuustoleivät ovat hyvää vierastarjottavaa, helppoa, näyttävää ja nopeaa!



Tarpeet yhteen annokseen


viipale paahtoleipää tai maalaisleipää
levitettä
tomaatti
basilikaa
chorizoa
pala vuohenjuustoa

Lisäksi


muutama lehti lollo rossoa
erivärisiä kirsikkatomaatteja
basilikaa
avokadoöljyä tai muuta hyvää öljyä

Teko-ohje


Laita uunin grillivastus kuumenemaan.
Voitele leipä. Viipaloi tomaatti ja chorizo. Asettele täytteet leivän päälle niin, että vuohenjuustoviipale on päällimmäisenä. Laita leipä uuniin grillivastuksen alle noin viideksi minuutiksi kunnes vuohenjuusto on saanut kauniin ruskean pinnan.

Kokoa lisukesalaatti paistamisen aikana. Revi salaatinlehdet, pilko basilika ja puolita tomaatit. Laita
tomaatit astiaan basilikanlehtien kanssa ja lorauta päälle vähän öljyä ja sekoita. Tarjoile vuohenjuustoleipä salaatin kanssa.

Porkkanasosekeitto

Tarkoitukseni oli tehdä bataattikeittoa, mutta bataatit olivat maailmasta, tai ainakin lähikaupasta, loppu. Porkkanapussi kuitenkin löytyi ja muut ainekset olivat valmiina kotona. Monesti teen lempeän sosekeiton yrteillä maustettuna, mutta nyt päätin kokeilla jotain erilaista. Keitto on maustettu currylla, garam masalalla ja inkiväärijauheella. Kookosmaidosta tulee ihana vähän makea maku keittoon. Kotiin tulvahti ihanat tuoksut tätä keittoa keitellessä!


Tarpeet:

0,5 kg porkkanoita
2 jauhoista perunaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
5dl vettä
1 tl garam masalaa
1 tl currya
0,5 tl kuivattua inkivääriä
suolaa maun mukaan
1 prk kookosmaitoa

Lisäksi leipäkruntonkeja tai korianteria.

Pilko pestyt ja kuoritut juurekset sekä sipulit pienemmiksi paloiksi. Lisää palaset kiehuvaan veteen. Lisää mausteet ja keitä kypsäksi. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää soseeseen purkillinen kookosmaitoa. Tarkista maku. Keiton voi tarjoilla leipäkrutonkien tai tuoreen korianterisilpun kanssa.

maanantai 4. helmikuuta 2013

Tomaattikeitto

Tomaattikeitto on helppoa arkiruokaa tai alkuruokaa. Ainekset löytyvät yleensä kaapista, eikä esivalmisteluja tarvita. Minulle se on myös ollut yksi ruuanlaiton haasteista. Olen monesti saanut melkein hyvää ja ihan ok tasoista tomaattikeittoa aikaiseksi ja samoin on käynyt, kun olen itstunut itse valmiiseen pöytään. Kerran olen syönyt sitä ihan täydellistä tomaattikeittoa, se oli opiskeluaikoina  Vaasassa, nyt jo lopetetun, pihviravintolan alkuruokana. Olen usein miettinyt, mahtoiko se olla ravintola omalla reseptillä tehtyä vai jostain kanisterista kaadettua teollisuusmössöä. Vielä en ole kaupan valmista tomaattikeittoa maistanut verrokiksi. Tällä reseptillä saa jo kiitettävän arvosanan tomaattikeittokilpailussani.


Tarpeet:


1 prk (400g) tomaattimurskaa
2 tomaattia
aurinkokuivattuja tomaatteja (8-9 kpl)
1 vihannesliemikuutio/fondia
1 sipuli
4-6 valkosipulin kynttä
1,5 hunajaa
mustapippurirouhetta myllystä
oreganoa
basilikaa

Työohje:


Pilko tomaatit ja sipulit pienemmiksi paloiksi. Laita kaikki ainekset
kattilaan ja anna kiehua hiljalleen kannen alla 20-30 minuuttia. Soseuta keitto sauvasekoittimella.
Ripottele pinnalle tuoretta basilikaa.



sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Gumbo broilerista ja makkarasta

Tänä viikonloppuna Soppasirkuksessa on innostuttu amerikkalaisen jalkapallon Super Bowlista. San Franciscon ja Baltimoren joukkueiden välinen kauden loppuhuipentuma järjestään ensi yönä New Orleansin Superdomessa. Kun lähetystä katsoo kotisohvalta Suomesta on kiva päästä edes jollain tavalla kiinni paikalliseen tunnelmaan.

New Orleans on kuuluisa Gumbosta, paikallisesta muhennoksesta tai keitosta. Gumbo tarjoillaan yleensä niin, että tarjoiluastiaan laitetaan pieni määrä keitettyä riisiä pohjalle ja sitten gumboa päälle. Riisimäärä on todella pieni eli kyse ei ole riisistä, jonka lisäkkeenä on kastiketta vaan toisinpäin.





En ole aikaisemmin gumboa tehnyt ja googlettelinkin niin kotimaisia kuin lousianalaisia reseptejä inspiraatiota hakiessani. Lopulta löysin mieleisen ohjeen Visa Nurmen, Antti Vahteran ja Iiro Rantalan MOJO-keittokirjasta. Noudatin ohjeita pääpiirteissään, mutta ensinnäkin puolitin ohjeen, koska gumbopadan ääreen kokontuisi vain kaksi syöjää. Maustamisessa ja valkosipulin määrässä lähdin omille teilleni. Alkuperäisessä ohjeessa käytetään kokonaista jyväbroileria. Olisin vaihtanut sen mielelläni rintapaloihin, mutta niitä ei kaupasta ollut saatavilla. Joskus maustamattoman broilerin
valikoima on ihan onneton!


Gumbo broilerista ja chorizosta (riittää hyvin kahdelle):


2 broilerin maustamatonta koipireisipalaa (noin 700 g)
0,5 dl vehnäjauhoja
50 g voita
3 dl kanalientä
1 vihreä paprika pilkottuna
1 sipuli pilkottuna
2 lehtisellerin vartta pilkottuna
100g vahvanmakuista makkaraa (esim. chorizo tms) paloiteltuna
3 kypsää tomaattia tai tölkillinen säilöttyjä
1 tl timjamia
2 laakerinlehteä
1 tl mustapippuria
neljä valkosipulin kynttä
0,5 tl cayennepippuria
suolaa tarvittaessa

1-2 dl keitettyä pitkäjyväistä täysjyvä riisiä

Kypsennnä broilerinkoivet sellaisenaan uunissa pakkauksen ohjeen mukaan. Broilerien paistoajasta (50-60 min) voi vähentää noin 10 min, jolloin broilerit ovat melkein kypsiä.

Paloittele kypsät broilerinkoivet kahteen-kolmeen osaan ja jätä luut paikoilleen. Laita jauhot ja voi kasariin (kannattaa ottaa kaapista se isompi kasari) ja kuumenna voi-jauhoseosta niin kauan, että se on ruskeaa. MOJO-keittokirjassa väriä kuvataan kastanjanruskeaksi. Seosta kannattaa vahtia ja hämmentää koko ruskettumisen ajan kärsivällisesti.

Lisää  kasariin kanaliemi ja vihannekset, sitten makkarat, tomaatit ja mausteet. Pataa keitetään parikymmentä minuuttia, jonka jälkeen broilerpalat lisätään kasariin.

Hauduttele vielä parikymmentä minuuttia. Irroittele halutessasi broilerinliha luista, ainakin lusikalla syöminen on näin helpompaa. ja tarkista lopuksi broilerien kypsyys ja maku.

Gumbo tarjoillaan syvältä lautaselta, jonka pohjalla on lusikallinen tai pari keitettyä riisiä.

 

lauantai 2. helmikuuta 2013

Suklaamuffinsit Super Bowl-tyyliin

Amerikkalaisen jalkapallon kauden huipentuma lähenee. Super bowl sämpylöiden lisäksi
oli tarpeen tehdä jotain makeaa. Tavalliset suklaamuffinssit on tuunattu nyt kisakatsomoa varten.

Laitoin muffinssien sisään yllätykseksi palan suklaata ja Wiener nugat rouhetta. Suklaarouhetta voisi laittaa jo suoraan taikinaan, mutta oikaisin tässä vähän. Lisätuunausta tein, kun korvasin osan valkoisista vehnäjauhoista kokojyvävehnäjauhoilla. Kokeilu onnistui!

Olen useimmiten melko suurpiirteinen reseptien noudattamisessa, mutta leipoessa kannattaa olla tarkempi ja mitata esim. lusikalliset ruokamitoilla ei ruokalusikoilla. Muffinssit kannattaa tehdä tukeviin muffinssivuokiin. Tässä kohdassa tein itse virheen, kun käytin normaaleja paperivuokia. Muffinit levisivät sivulle, eivätkä kohonneet suuremmin ylöspäin.



Tarpeet 12 muffinssiin


100 g voita
2 munaa
1,5 dl sokeria
1 dl maitoa
1,5 dl valkoisia vehnäjauhoja
1 dl täysjyvävehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1,5 tl vaniljasokeria
1,5 rkl kaakaojauhetta
muutamia palasia lempisuklaalevystä
valkoista suklaata koristeluun

 

Työohje:


Sulata voi ja anna sen jäähtyä.  Vatkaa munat ja sokeri vaahdooksi. Sekoita kuivat aineet keskenään.
Lisää muna-sokerivaahtoon vuorotellen maitoa, jauhoseosta ja voisulaa. Sekoita aineet keskenään.

Annostele valmista taikinaa lusikalla muffinssivuoan pohjalle. Asettele suklaapala/rouhe muffinssitaikinan päälle ja lisää toinen lusikallinen taikinaa suklaapalan päälle.

Paista muffinssit 225 asteessa noin kymmenen minuuttia.

Anna muffinssien jäähtyä hetki ennen koristelua. Laita muutama pala valkosuklaata pakastepussiin ja sulata ne mikroaaltouunissa pienellä teholla. Leikkaa pussin kulmaan pikkuruinen reikä ja pursota suklaamassa muffinssien päälle.


Super Bowl sämpylät eli hunajaiset kaurasämpylät


Amerikkalaisen jalkapallon kausi huipentuu Super Bowl XLVII sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Amerikkalaiseen tapaan kisatunnelmaa voi nostattaa asiankuuluvilla eväillä ja kotikokkailijalle nämä elämän pienet tapahtumat antavat mahdollisuuden hullutella ja heittäytyä. Tavallisesta sämpylätaikinasta saa hauskat jalkapallot aikaiseksi!

Nämä sämpylät on tehty (melkein) Myllyn paras kaurasämpylöiden ohjeella. Super Bowl teema näkyy sämpylöiden muodossa ja koristeessa.



tarpeet n. 20 kpl sämpylään


0,5 l vettä tai maitoa
1-2 ruokalusikallista hunajaa
1 pkt hiivaa (50g)
4,5 dl kaurahiutaleita
0,5 dl kauraleseitä
1 tl suolaa
7-9 dl täysjyvävehnäjauhoja
0,5 dl avokadoöljyä tai muuta hyvää öljyä

 

koristelutahnan tarpeet:

vajaa desi vehnäjauhoja
muutamia ruokalusikallisia vettä

 

Sämpylöiden teko-ohje:


Lämmitä neste ja hunaja kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Lisää kaurahiutaleet ja –leseet seokseen. Anna kuplia lämpimässä paikassa liinan alla noin 20 minuuttia. Kun seos kuplii, lisää suola ja jauhot vähitellen taikinaan. Alusta taikinaa niin, että se irtoaa kulhon reunoista ja lisää alustuksen loppuvaiheessa öljy. Taikinaa ei tässä vaiheessa kohoteta, vaan leipomisen jälkeen.

Ota taikinasta puolet työstettäväksi ja leivo jauhotetulla pöydällä paksu pitko. Jaa pitko noin kymmeneksi palaksi ja pyörittele paloista sämpylöitä. Muotoile sämpylät amerikkalaisen jalkapallon mallisiksi. Kohota pellillä.

Tee koristelutahna:


Laita esim. kahvikuppiin vajaa desi valkoisia vehnäjauhoja. Lisää jauhoihin vettä yksi ruokalusikka kerrallaan ja sekoita välillä. Tahna on valmis, kun sillä pystyy piirtämään esim. syömäpuikolla sämpylän pintaan koristeen. Tee kohonneiden sämpylöiden pintaan kuvio amerikkalaisen jalkapallon nauhoista. Paista sämpylät 225 asteessa noin 10-12 minuuttia.

Kylmä avokadokeitto

Tämä aivan mahtava avokadokeiton resepti tarttui mukaan Espoon työväenopiston "Keittoja joka makuun" kurssilla. Kurssin nimi ei pettänyt ja tämä keitto maistui jokaiselle osallistujalle. Tuunasin ohjetta lisäämällä korianteria jo keiton sekaan, ei vain päälle. Korianteri on lempiyrttejäni, mutta tässä ohjeessa sen voi korvata muullakin esim. sileälehtisellä persiljalla. Avokado on nyt Gullichsenin pariskunnan pastareseptin vuoksi suosittua ja sitä on kaupoissa hyvin saatavilla niin verkkopusseissa, yksittäin raakana tai syöntikypsänä.

Tarpeet:


8 dl kanalientä (fondista)
4 avokadoa
0,5 dl sitruunamehua
2 dl kuohu- tai ranskankermaa
0,5 tl suolaa
mustapippuria myllystä
(tuoretta korianteria)

koristeeksi pinnalle:

100g kuorittuja katkarapuja tai kirjolohen mätiä
tuoretta yrttisilppua, esim. persiljaa/korianteria

Työohje:


Kiehauta kanaliemi ja jäähdytä se.

Halkaise kypsät avokadot, poista kivet ja koverra hedelmäliha lusikalla. Soseuta avokadot joko pusertamalla hedelmäliha siivilän läpi tai monitoimikoneella. Mausta sose saman tien sitruunamehulla, jottei avokado tummu.

Sekoita avokadomassan joukkoon jäähtynyt kanaliemi (ja lisää hienonnettu korianteri). Vaahdota kerma ja nostele se seokseen.

Mausta keitto suolalla ja pippurilla.

Lisää tarvittaessa mausteita ja sitruunamehua.

Koristele keittoannokset katkaravuilla tai pienellä mätikeoilla, avokadosuikaleilla tai yrttisilpulla.


perjantai 1. helmikuuta 2013

Mausteinen makaroni-jauhelihapata

Tämä sapuska on siitä kiva, että siinä koko ateria tulee kerralla valmiiksi. Ainesosaluettelo
on melko pitkä, mutta se johtuu vain siitä, että tämä pata on tarkoitus maustaa kunnolla. Kokemus kertoo, että chiliä on helpompi lisätä kuin poistaa ruuasta, joten tulisuutta kannattaa välillä maistella.

Punainen paprika, vihreät pavut ja keltaiset maissinjyvät tuovat värikkyyttä ruokaan. Tiedossa on, että tumma pasta on terveellistä, mutta minusta se on myös paremman makuista kuin vaalea pasta.

Tarpeet:


4 dl tummaa makaronia
vettä, suolaa

400 g naudan paistijauhelihaa
1 sipuli
1-3 valkosipulinkynttä
1 punainen paprika
loraus öljyä
1 pussi vihreitä pakastepapuja
1 pussi pakastemaissinjyviä
paprikajauhetta
chiliä/chilijauhetta
oreganoa
1 prk tomaattimurskaa
1-2 dl vettä
(puolikas kasvisliemikuutio/fondia)
ketsuppia
cayennenpippuria
suolaa tarvittaessa

Pinnalle juustoraastetta/basilikaa

Teko-ohje:


Keitä makaronit kypsäksi pussin ohjeen mukaan. Sillä aikaa, kun pasta kiehuu, valmista kastike: Kuori ja hienonna sipulit. Pilko paprika suuhun sopiviksi paloiksi. Kuullota sipulit ja paprika pannussa. Siirrä seos kattilaan odottamaan muta aineksia. Ruskista jauheliha pannussa. Lisää jauheliha, maissinjyvät, pavut, mausteet, tomaattimurska, ketsuppi ja kasvisliemikuutio/fondi paprika-sipuliseoksen joukkoon. Keitä 5-10 minuuttia. Valuta kypsät makaronit ja sekoita kastikkeen joukkoon. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa. Valmiin annoksen päälle voi ripotella juustoraastetta.